FrÄga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Borelia och neuroborrelios

Hej, 

Jag har frågor om Borrelia och dess följdsjukdomar. 

Kan man få Neuroborrelios även om jag tagit antibiotika när jag fick diagnosen Borrelia? 

Syns alltid Borelia-relaterat material på blodprover som primärvården tar? 

Läkare skriver  "Inga tecken på Borreliaartrit på grund av att du fått full behandling med antibiotika" Är detta en korrekt slutsats?

Mina symptom är ont i axlar, skulderblad. En ömhet på överkropp fram och baksida som sitter djupt. Smärta kommer från knuten näve mellan skulderblad. Även smärta i övre bröstet framsida. Knäsvag. Enorm trötthet även om jag sover länge.

Jag noterade vid två tillfällen att överkäken ändrade läge mot underkäken. Dvs tänderna slog i varandra. Detta gick bort efter några dagar.

Diagnos Borelia datum 10/6 med stort synligt rött "märke".

Ovanstående symtom uppkom i början av oktober månad samma år. 

Besökt läkare (primärvård) som tar blodprover. Läkare hittar inget och skriver "Inga tecken på inflammatorisk process i kroppen".

EKG hos primärvård hade anmäkning vet inte vad. Vid remiss till specialist var hjärtat utan anmärkning. 

Nu går jag hos sjukgymnast för att bedömma rörelseapparat och det blir inte bättre. 

Tack på förhand.

J

Avatar Göran GĂŒnther
överlÀkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala
2017-02-04 13:31

Svar

Hej!

Det finns stöd genom studier för att behandling av Borrelia på tidigt erytemstadium förhindrar följdsjukdomar som t. ex. neuroborrelios.

Artrit vid borrelia är relativt sällsynt, men sannolikt gäller samma sak där. Det stämmer att diagnosen kan vara svår att ställa med blodprov, men har man haft symtom på exempelvis neuroborrelios en längre tid är blodprov alltid det vi kallar positivt, dvs att antikroppar kan påvisas.

Med vänliga hälsningar

Göran Günther