Frågor och svar om hepatit C 2015

Hepatit C är en leverinflammation som man kan ha länge utan symtom. Men sjukdomen är allvarlig och kan leda till exempelvis skrumplever. I en chatt om hepatit C chattade Soo Aleman Ställ, specialist inom hepatologi, på läsarnas frågor. 

Soo Aleman chattade om hepatit C med våra läsare. Läs alla frågorna och svaren nedan. 

Chattens besvarade frågor

Dricka alkohol efter avslutad behandling av hepatit C?

Gäst79615 frågar:

Kan man efter avslutad behandling och efter att man blivit friskförklarad från hepatit C dricka alkohol, till exempel ett glas champagne vid bröllop eller några glas vin en sommarkväll när man grillar med vänner? Jag dricker inte alkohol men vid vissa festligare tillfällen kan jag ta ett glas eller två.

Soo Aleman svarar: Hej! Om man kan dricka alkohol efter avslutad behandling eller inte, beror på hur mycket skada i lever man hade innan utläkning av hepatit C. Om du hade skrumplever innan utläkning, brukar jag rekommendera att man inte dricker alkohol tills levern har återhämtat sig. Om du INTE hade mycket skada innan utläkning tror jag att något enstaka glas inte spelar så stor roll.

Obotlig hepatit

Gojzo frågar:

Jag har fått sex månaders behandling med Sovaldi och någon mer medicin, och jag blev virusfri efter två veckors behandling. Men så fort behandlingen var slut kom hepatiten tillbaka. Nu är jag klassad som obotlig, min läkare säger att med min levercirros blir bara två tredjedelar av alla patienter botade. Jag är drogfri sedan många år och nykterist sedan fyra år. Det har varit meningen att jag skulle på transplantationsutredning men mina levervärden har blivit så bra så min läkare tvekar. Vilket innebär att jag inte kan bli fri från min hepatit. Vad tycker du att jag ska göra?

Soo Aleman svarar: Hej! På din beskrivning låter det som att du har skrumplever som har börjat svikta något och att du har hepatit virus 3 (=genotyp 3). Du kanske behandlades med Sovaldi och Daklinza gissar jag då. Tyvärr har vi inte något bra rebehandlingsalternativ om viruset kommer tillbaka efter avslutad behandling vid genotyp 3 om man har så mycket skada i levern som du verkar ha (med tanke på att din doktor har pratat om transplantationsutredning). Det är inte så mycket du kan göra själv i nuläget, utan fortsätt gärna gå på kontroller hos din läkare. Man ska avstå från alkohol, det är bra att inte vara överviktig och drick gärna kaffe för det är bra för din lever. Om din lever skulle bli sämre och du behöver transplanteras, kan du behandlas inför transplantationen så att viruset inte kommer tillbaka i din nya lever.

När får alla hepatit C-smittade behandling?

Gäst82796 frågar:

Som det är nu får bara de som har en viss grad av leverpåverkan behandling. Finns det någon prognos på inom vilken tidsrymd alla smittade kan få behandling?

Soo Aleman svarar: Hej! Som du beskriver, så kan bara de som har påvisad skada i lever, med minst stadium 2 av högst 4 (där 4 motsvarar skrumplever) få behandling i nuläget. Tyvärr så är det ingen som kan ge någon bra prognos i nuläget om när alla som inte har sådan skada kan få behandling. Det hela beror på hur mycket medicinerna kostar. Priset är på väg nedåt hela tiden och redan nu är behandlingar väsentligt billigare än för ett år sedan när behandlingarna introducerades. Jag håller tummarna för att alla ska få möjlighet till behandling snart, men det är jättesvårt att säga när det kan bli.

Olika typer av hepatit C?

meduzaa frågar:

Jag hade hepatit C i drygt 22 år innan det upptäcktes. Då jag inte genomgick biopsi vet jag inte vilken typ jag hade. Jag fick interferon som jag tog i ett år. Jag var på två kontrollbesök och ansågs vara botad efter det. Nu undrar jag vilka typer av hepatit C det finns och om andra mediciner tillkommit? Hur många procent blir botade?

Soo Aleman svarar:

Hej! Vilken typ av hepatit C man har vet man genom ett blodprov, så kallad genotypning. I Sverige finns det genotyp 1, 2, 3, 4, 5 och 6 av hepatit C där genotyp 1 är vanligast. Sedan 2014 har det tillkommit interferonfria mediciner som har mycket mindre biverkningar och cirka 95-99 procent kan bli botade efter behandling med dessa.

Efter SVR24 mot hepatit C?

Gäst22969 frågar:

Hej Soo. Jag har haft förmånen att få bli botad från min hepatit C (F3) med de nya medicinerna. AASLD:s rekommendationer säger att F3 och F4 ska fortsätta att följas upp med ultraljud var sjätte månad. Även EASL rekommenderar uppföljning av F4 och förmodligen även F3. Men vad jag har förstått gör man i Sverige ingen uppföljning av F3?


Min nästa fråga gäller din uppfattning om man som F3 med normaliserade levervärden kan dricka alkohol igen efter SVR24?


Och till sist undrar jag om man har möjlighet att få mer än en fibroscan-undersökning för att följa en eventuell förbättring av fibrosgraden. Finns det till exempel några uppföljningsstudier man kan delta i?

Soo Aleman svarar:

Hej! Först en förklaring till de andra läsarna: F3 betyder att man har leverskada med stadium 3 av 4 och F4 betyder att man har nått skrumpleverstadium. Om man hade leverskada av stadium F3 innan utläkning av hepatit C så är det mycket ovanligt att man kommer att utveckla levercancer på längre sikt. Därför görs det ingen uppföljning av patienter med F3 innan utläkning av hepatit C med ultraljudskontroller avseende levercancerrisk. Både EASL och AASLD rekommenderar bara uppföljning med ultraljud var 6:e månad för de som har kronisk hepatit C-infektion och F3, inte de F3 som har utläkt hepatit C-infektion. Om Fibroscan-undersökning efter avslutad behandling har visat att du har normaliserat ditt värde helt (vilket brukar ha skett efter 1-2 år), så kan du förmodligen dricka alkohol igen i lätt eller måttlig mängd. Om du har fortsatt förhöjt Fibroscan-värde efter avslutad behandling tycker jag att du ska vara försiktig med alkohol. Det planeras att göras uppföljningsstudier men det är inget man fysiskt kommer att kunna delta i, utan det rör sig om registerstudier. Om ditt Fibroscan-värde inte har normaliserats efter avslutad behandling och du är orolig för din lever så kontakta gärna din mottagning för att fråga om du kan genomgå en Fibroscan-undersökning till.

Kan hepatit C-virus komma tillbaka efter lyckad behandling?

Gäst45662 frågar: Jag har en bekant som behandlats för hepatit C och som först fick beskedet att virusnivåerna var nere på noll och att blodet därmed var fritt från infektion. Men efter några veckor var plötsligt viruset tillbaka. Min bekant fick förklaringen att viruset på något vis gömt sig i fettvävnaden och inte kunde mätas. Vad var det egentligen som hände?

Soo Aleman svarar: Hej! Under behandlingen mot hepatit C går virusnivån oftast ner och kan vara nere under detektionsnivå under lång tid (patienten får då höra att virusnivån är på noll). Efter avslutad behandling kan virusmängden tyvärr gå upp igen hos ett fåtal nuförtiden.

När man mäter virusnivå i blodet kan testet bara säga om det finns virusmängd som överstiger en viss liten virusmängd eller inte (=15 IU/ml). Om virusmängden är under 15 IU/ml säger man att testet är negativt. Man kan således ha till exempel 5 IU/ml av virusmängd och man tolkar virusmängden som noll då.

Man har också spekulerat i om virus kan gömma sig i blodceller eller i hjärnan under den tiden vi inte kan detektera viruset. Hälsn

Sprututbytesprogram och hepatit C

Gäst61414 frågar: Vad anser du om sprututbytesprogram för att förhindra spridningen av hepatit C? Tycker du att det är rätt väg att gå?

Soo Aleman svarar: Hej! Jag tycker att sprututbytesprogram är bra för att förhindra spridningen av smittsamma sjukdomar. Man kan också till exempel fånga upp hepatit C-smittade och se vilka som behöver behandling mot detta genom dessa program. Jag tycker att det absolut är rätt väg att gå och att flera städer borde ha detta.

Publicerad den: 3 augusti 2015