Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Intresset växer för snabbsvar på hiv


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-11-23

Annons

Att inom minuter få veta om man har smittats av hiv, humant immunbristvirus, lockar allt fler. Idag använder ett tjugotal av landets mottagningar så kallade snabbsvarstester för att påvisa infektioner av hiv.

– På Noaks Ark började man använda snabbsvarstest för hiv under 2009, säger Rita Rosén som är legitimerad sjuksköterska vid hivorganisationen.

Tidigare gick det endast att göra hivtester på exempelvis infektionsmottagningar eller vårdcentraler. Men tack vare snabbsvarstester kan numera organisationer erbjuda hivtestning, däribland Noaks Ark som är en registrerad vårdgivare med uppföljningsansvar.

Annons
Annons

– Det är inte alla som vill gå till en vårdcentral eller sjukhus för att testa sig. För vissa känns det mer naturligt att göra hivtestet på en alternativ mottagning. Många av våra patienter berättar att de väljer Noaks Ark eftersom vi har en mer hemtrevlig miljö samt personal med lång erfarenhet av hiv, säger Rita Rosén.

Snabbtester – ett viktigt verktygSjuksköterska Rita Rosén

De första snabbsvarstesten började användas på Venhälsan i Stockholm under våren 2008. Numera finns tredje och fjärde generationens tester på den svenska marknaden som alla har hög känslighet för
att påvisa hiv-antikroppar i blod eller serum. Många snabbsvarstester har en antikroppssensitivitet mellan 99,4 och 100 procent.

Det finns flera varianter av snabbsvarstest för hiv men hittills har endast en produkt blivit godkänd av Läkemedelsverket.

– Testet ger ett tydligt svar inom 15 minuter och medan vi väntar på svaret tillsammans ges ett bra tillfälle för rådgivande samtal. Rådgivning har en nyckelroll vid all hivtestning, säger Rita Rosén.

Annons
Annons

Vid snabbtester krävs inte heller ett venöst blodprov, påpekar hon.

– Patienten får ett stick i fingret och blodet stryks ut på en teststicka. Därefter vandrar blodet uppåt på testremsan och efter en viss tid går det att avläsa om testet är positivt eller negativt.

Dagens snabbtest utgör ett viktigt verktyg för att hindra smittspridning av hiv, menar Rita Rosén.

– De här testen gör det enklare att testa sig för hiv. En mer lättillgänglig hivtestning är viktigt i ett förebyggande syfte - ju tidigare diagnosen ställs desto snabbare kan patienten få stöd, råd och behandling.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att snabbsvarstester för hiv tas fyra veckor efter eventuellt risktillfälle, och ifall svaret är negativt rekommenderas ett uppföljande test efter ytterligare fyra veckor.

– De flesta bildar antikroppar mot hiv inom fyra veckor efter smittotillfället. Men genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation får patienten ett säkert provresultat. Däremot kan man alltid komma till oss för att ta ett hivtest tidigare än åtta veckor – testet ger ändå viktig information.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Smittsamheten störst i början av infektionen

Idag har uppemot 7 000 personer i landet en känd hivdiagnos, men det finns ett mörkertal. Vanligaste är att få infektionen om man har oskyddat sex med någon som bär på obehandlad hiv eller om individer med hivinfektionen delar injektionsverktyg, såsom nålar eller kanyler. En hivinfekterad kvinna kan även överföra viruset vid amning eller förlossning.

– Den som har minsta misstanke om att ha blivit hivsmittad ska alltid testa sig - tidig behandling mot hiv är a och o för att kunna minska antalet nysmittade. Därför ska all hivtestning vara generös och tillgänglig, säger Rita Rosén.

Hon fortsätter:

– Smittsamheten är störst under de första månaderna av infektionen eftersom viruset förökar sig snabbast då. En tidig behandling är därmed viktig för patienten i sig, men det minskar också risken för att viruset sprids vidare till andra. Det är kunskap som behöver nå ut till fler.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-16 09:23 (8 år sen)

    Hej!

    Hur länge kan man leva med HIV, när man har mediciner, som man äter hela tiden?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.