Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Fästingmottagning fullbokad fram till årsskiftet


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-16

Annons

Akademiska sjukhuset är ensamt i landet om en mottagning där de utreder patienter med symtom som misstänks bero på fästingburna sjukdomar så som borrelia, TBE, rickettsioser, anaplasma, neo-ehrlichia och babesia.

– De flesta som utretts hos oss har fått beskedet att det inte föreligger tecken på någon aktuell infektion som kan härledas till fästingar. Flera har "gjort slut" med sin tänkta borrelia eller TBE och känner sig nöjda med det. I vissa fall har vi rekommenderat fördjupade utredningar via reumatolog eller neurolog. Hittills har vi bara föreslagit antibiotikabehandling till en patient, säger Björn Olsen, infektionsläkare och professor vid Akademiska sjukhuset, som initierade fästingmottagningen.

FAKTA:

Annons
Annons

Utredning vid misstanke om fästingburen infektion

  • För att utredas på CVI-mottagningen behövs remiss från läkare.
  • Varje remiss ska godkännas av läkare på CVI-mottagningen.
  • Efter utredning föreslås behandling baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet. Därför skrivs ett kontrakt med patienten för att både vårdgivare och patient skall veta vad som gäller. * Förutom sjukhistoria och en noggrann kroppslig undersökning görs även avancerade laboratorieundersökningar av blod och cerebrospinalvätska. Härigenom vinner vi dessutom ny kunskap genom forskning.
  • När samtliga provsvar anlänt bedöms den samlade bilden av minst tre läkare. Därefter skrivs ett utlåtande som klargör om ytterligare utredning eller behandling behövs.

Källa: Akademiska sjukhuset

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons