Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Färre TBE-fall under 2013

Betydligt färre drabbades av fästingburen TBE förra året, jämfört med året dessförinnan. År 2012 drabbades 287 svenskar av TBE, jämfört med 209 förra året.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-30

Annons

I vanlig ordning var det större andel män, 60 procent, än kvinnor som anmäldes med TBE. Sjukdomen var vanligast i åldersgruppen 40-69 år, men spridningen var stor från 2 till 90 år.

De flesta fallen anmäldes från Stockholms län, men många TBE-sjuka personer rapporterades även från Södermanland, Uppsala, Västra Götaland och Östra Götalans län.

För de personer som kommer att vistas i riskområden är det nu hög tid att tbe-vaccinera sig inför årets fästingsäsong, skriver Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

TBE-smittan finns i stora delar av landet, från Skåne i söder till nordligaste Uppland och södra Dalarna i norr. Ett fåtal fall smittades utanför Sverige, i Åbo, Lettland och Slovenien.

Vad vet du om fästingar, TBE och borrelia? Gör vårt fästingquiz här »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons