Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Varför rökare har ökad risk för typ 2-diabetes

Det är känt att risken för typ 2-diabetes är högre hos rökare men orsaken är inte helt fastställd. Nya rön ger en möjlig förklaring.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-09

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Lunds universitet handlar det om så kallade nikotinerga – nikotinkänsliga – receptorer på betacellerna som har betydelse för normal frisättning av insulin.
– De receptorer i betacellerna som stimulerar till insulinfrisättning aktiveras normalt av signalsubstansen acetylkolin, men de kan också aktiveras av nikotin. Det är aldrig tidigare visat att nikotinkänsliga receptorer är viktiga för betacellernas funktion, säger Isabella Artner, forskare vid Lunds universitets diabetescentrum.

Ligger i arvet

Fynd gjordes i samband med en studie på möss, vilka hade fått donerade betaceller från människor. Studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports, visar inte bara receptorernas inverkan på rökning utan också att individer som saknar vissa receptorer har högre risk för att utveckla typ 2-diabetes. Isabella Artner menar att avsaknaden har att göra med en specifik dysfunktionell gen, MafA, vilken påverkar antal nikotinkänsliga receptorerna i betaceller.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.