Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Specialkost gjorde att diabetespatienterna kunde sänka sina insulindoser

I en studie fick försökspersonerna med typ 2-diabetes en specialkomponerad kost. Menyn bestod av traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja. Redan efter två veckor hade deltagarnas hälsa förbättrats.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-21

Annons

Pendlande blodsockervärden leder till infektionskänslighet och det är vanligt att diabetiker får blödningar i tandköttet. En forskargrupp studerar nu hur matvanorna och kosten kan förbättra munhälsa och minska medicineringen mot typ 2-diabetes.

– Mina forskarkollegor brukar säga att munnen är kroppens spegel. Några deltagare var fundersamma över maten i början men har nu blivit inspirerade, och vi har redan sett hur deltagare i studien kunnat sänka sina insulindoser. Flera upplever en positiv förändring i hälsan på denna korta tid, säger Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad.

Tandundersökning

Genom att äta långsamma kolhydrater kan blodsockret komma i bättre balans. Deltagarna har fått en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja.

Annons
Annons

Den 17 november fick deltagarna vidare genomgå tandundersökning och nu inväntas resultaten. Planen är att pilotstudien ska leda till en storskalig studie under 2017 och i förlängningen förebygga och behandla ett stort antal kroniska inflammationstillstånd genom kosten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-20 19:10 (7 år sen)

    Ta bort sockret ur kosten till att börja med. Ät ren oprocessad föda för övrigt. När ska experterna fatta att sockret är den största boven i kostrelaterad ohälsa? Grattis Maria som kommenterade, socker främjar inflammatoriska processer. Jag har också fått stora hälsovinster av att sluta med socker och de flesta kolhydratrika livsmedlen.

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-22 13:04 (7 år sen)

    Jag hade höga nivåer av inflammation i kroppen samt dåliga sköldkörtelvärden. Sjukvården gjorde ingenting, de bara sa "du ser frisk ut" och hänvisade mig till att äta antidepressiva.

    Jag började med Paleokost och efter ca 9 månader var mina värden suveräna. Läkarna menar att det inte har någon koppling..

    Så, klart att rätt kost kan hela sjukdomar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.