Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så många levnadsår förlorar diabetiker

Män och kvinnor som lider av diabetes typ 1 tappar i genomsnitt tio levnadsår, jämfört med normalbefolkningen. Allra flest dör av hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en ny undersökning från Skottland.

Publicerad den: 2015-01-09

Annons

Kvinnor med diabetes typ 1 förlorar i snitt 13 år i förväntad överlevnad, medan män som lider av sjukdomen tappar 11 år. Det visar en uppföljningsstudie som är utförd på diabetiker i Skottland.

Man har länge vetat att diabetes försämrar överlevnaden. Nyligen visade exempelvis en svensk studie att patienter med diabetes typ 1 har dubbelt så stor risk att dö i förtid, jämfört med normalbefolkningen.

Enligt den skotska studien dog allra flest diabetiker av hjärt- och kärlsjukdomar. Men för personer under 50 år var däremot diabeteskoma och ketoacidos vanligare dödsorsaker.

Annons
Annons

Skillnader i insulinresistens

Varför kvinnor förlorar fler levnadsår än män är svårt att säga, menar forskarna. Men en möjlig förklaring är att det finns skillnader i insulinresistens mellan könen.

Även om tio år är ett stort tapp i livslängd har siffran varit ännu större i tidigare studier. Något som skulle kunna tyda på att behandlingen av diabetes typ 1 har förbättrats.

Den skotska studien pågick från 2008 till 2010 och forskarna analyserade data från närmare 25 000 personer med diabetes typ 1. Den förväntade överlevnaden beräknades från det att personen fyllt 20 år.

Undersökningen har publicerats i tidskriften Jama.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-12 11:57 (9 år sen)

    Borde inte snittet av 13 och 11 vara 12 - inte tio?

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-10 17:57 (9 år sen)

    Det har sedan länge varit känt att hjärt- och kärlsjukdomar varit sammanlänkade med diabetes. En bidragande orsak skulle kunna vara brist på antioxidanter som stoppar de fria radikalerna som i sin tur skapar ischemisk hjärt- och kärlsjukdom.
    Det höjda blodsockret skapar oxidativ stress som ger fria radikaler.
    De fria radikalerna svara för cirka 200 st divergerande sjukdomar inkl. cancer och diabetes.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-9 19:07 (9 år sen)

    bVFa

    Har två barnbarn 19 o 20 år med Diabetes i början av ett spännande liv .Hur tror ni de tar när de ser att de lever 10 år kortare?
    Rökare o andra sjukdomar än diabetes kan det ju vara som förkortar livet .Jag menar att skulle mina pojkar läsa detta om Diabetes så skulle dom bli helt knäckta.
    Dom har det jobbigt ändå.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.