Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här är bästa blodsockernivån för diabetiker

Många diabetiker drabbas av allvarliga komplikationer som skador på ögon och njurar – och risken ökar ju högre blodsockernivå man har. Nu har forskare vid Linköpings universitet lyckats visa vilket blodsockervärde man bör eftersträva för att undvika den här typen av följdsjukdomar.
Annons

Forskningen som nu publiceras i amerikanska diabetesförbundets tidskrift Diabetes Care visar att personer med diabetes typ 1 undviker ögon- och njurskador om de har ett medelblodsocker (HbA1c) under 60 mmol/mol (6,8 procent enligt tidigare standardvärde). Med högre värden ökar däremot riskerna. Bland patienter med ett medelblodsocker på över 80 mmol/mol (8,7 procent) hade mer än hälften haft ögonförändringar och var femte hade drabbats av allvarlig njurskada.

Forskarna har följt runt 450 patienter under mer än 20 år efter diabetesdiagnosen och tittat på patienternas medelvärde på blodsockernivån under den perioden. Resultaten visar att Socialstyrelsens behandlingsmål kan behöva omvärderas. Enligt en artikel på Linköpings universitets hemsida rekommenderar myndigheten idag ett HbA1c-värde under 52. Forskarna menar att deras studieresultat talar för att ett värde under 60 räcker för att undvika allvarliga komplikationer, och att det är ett mål som bör vara möjligt att nå med modern behandling. 

Har du diabetes typ 1 och hur högt är i så fall ditt HbA1c-värde? Känner du dig orolig för för följdsjukdomar? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-8 22:59 (7 år sen)

    Gunilla, har du prövat LCHF? Pröva du, jag och mamma fick ner våra värden med det. Värt ett försök väl?

  • Avatar 2017-01-8 19:34 (7 år sen)

    http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer

    Arteriografimätning visar hur det står till med artärstyvhet i blodkärlen, hjärna hjärta o övriga kroppen.
    I länken ovan kan ni läsa mera om det.

    Man kan vända utvecklingen helt klart

  • Avatar Tidigare användare 2017-01-8 19:36 (7 år sen)

    Självklart har jag mina funderingar på vad som händer, då jag redan haft en hjärtinfarkt, en tia och en hjärninfarkt. Men får inte ner mitt bs hur ja än gör känns det som. Pendlar mellan 69-79.

  • Avatar 2017-01-8 14:24 (7 år sen)

    Mitt har legat runt 40.

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-15 14:24 (9 år sen)

    Jag har typ 2, har precis fått veta det. Hade iof graviditetsdiabetes senaste barnet fött 2003. Mina värden var 9,4 samt 63. Undrar om jag har anledning att vara orolig. Samt om jag kan ha haft detta sedan 2003 för jag har inte gjort några efterkontroller av min graviditetsdiabetes.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-12 22:55 (9 år sen)

    Varför inte gå över till kosten LCHF, botat många diabetiker!
    Läs Frisk av mat av Mats Lindgren eller Matrevolutionen : ät dig frisk med riktig mat av Andreas Eenfeldt. Läs och sätt er in i detta först innan ni slår bort det!!!

  • Avatar 2015-01-5 17:26 (9 år sen)

    Det finns numera ett naturmedel framtaget för diabetikers sköra blodbanor. Det har godkänt hälsopåstående: Främjar blodcirkulationen i trånga blodkärl. Det stärker väggarna, gör dem flexibla. Det gäller också i hela ögonglobens alla hinnor som näthinnan.
    Produkten är framtagen för detta ändamål. Ges gratis i bl.a. Frankrike till diabetiker mot recept. Men här har våra läkare inte utbildning i naturmedel, och andra regelverk.
    Ni kan läsa mycket mera om det sök på Klarin perfekt. Det finns över 6000 träffar.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-5 16:36 (9 år sen)

    Blodsocker kurvor hit och dit lågt eller högt. Jag har diabetes 1 och haft det i 34 år känner mig inte orolig då jag haft hba1c värde på 79 en längre tid. Peppar peppar mina njurar funkar fortfarande och även mina ögon. Men har neuropati i båda benen och fönstertittarsjukan i benen plus att jag har haft en hjärtinfarkt för 10 år sen. Så ja är inte rädd!

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-5 14:02 (9 år sen)

    Hej W. Larsson! Det funderade jag också över, men det framgick tyvärr inte av artikeln på universitetets hemsida.

  • Avatar 2015-01-5 13:24 (9 år sen)

    Man kan ju undra om det gäller samma värden för diabetes 2, ?
    De flesta diabetiker har ju nr 2


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.