Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Han vill ha personligare motionsrecept

Med dagens teknik skulle läkare kunna ge effektivare rekommendationer på fysisk aktivitet. Det bäddar för ännu bättre resultat, menar idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

Publicerad den: 2016-01-11

Annons

Fysisk aktivitet på recept introducerades i Sverige redan 2008. Sedan dess har det blivit allt vanligare att läkare ordinerar motion och träning, utöver läkemedelsbehandling.

Tack vare dagens teknik och förbättrad kunskap om sjukdomar och hur olika individer reagerar på träning, skulle läkare kunna förskriva motionsrecept som är bättre anpassat till den enskilda patienten. Till exempel finns avancerade stegräknare inbyggda i de flesta mobiler. Tekniken skulle exempelvis kunna användas till vältränade diabetiker, påpekar idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

– Tittar man på hela profilen visar det sig att de sitter stilla åtta timmar i sträck med väldigt lite fysisk aktivitet i veckorna, men kör sin stenhårda konditionsträning på helgen och en gång i veckan på kvällen. Då borde inte rekommendationerna vara att köra ett träningspass till i veckan för att på den aspekten går de redan i taket, säger han till Sveriges radio.

Annons
Annons

Skräddarsydda träningsråd

Att bättre kunna kartlägga hur patienter är aktiva under en längre period ger underlag för mer personliga träningsråd. Som i fallet med den vältränade personen med typ 2-diabetes skulle en liten promenad vara mer effektivt.

– Det är ett ganska enkelt sätt, men det är ett sätt som definitivt skulle göra att det är mer individanpassat, säger Mikael Mattsson till radion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.