Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Bättre minne vid viktnedgång

Hjärnans aktiveringsmönster och minnesfunktion kan förbättras om personer med fetma och diabetes typ 2 förlorar i vikt. Hormonet kortisol verkar vara en viktig pusselbit i förloppet, visar ny forskning från Umeå universitet.

Publicerad den: 2015-05-22

Annons

– Vi vet att flera livsstilssjukdomar kopplade till fetma, inklusive typ 2 diabetes, ökar risken att drabbas av demenssjukdom. Avhandlingen stärker hypotesen att stress (stresshormonet kortisol) kan vara en länk mellan fetma, typ 2-diabetes och förändrad hjärnfunktion. Dessutom talar studierna för att omsättningen av kortisol och hjärnans funktion kan förbättras av livsstilsförändringar, säger Andreas Stomby som är doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Han har bland annat genomfört strukturella avbildningar av hjärnan hos både kvinnor och män. De fick även göra minnestester och deras kortisolnivåer analyserades. Andreas Stomby har även studerat hur dessa faktorer påverkas av särskild kost och träning.

Han såg att viktnedgång hos överviktiga personer, med eller utan typ 2 diabetes, kunde leda till ökad aktivering i hjärnområden som är involverade i minnesfunktion. Andreas Stomby kunde även konstatera att viktnedgången ledde till en normalisering av stresshormonet kortisol som har kopplingar till både diabetes typ 2 och fetma.

Annons
Annons

Kortisol påverkar hjärnans struktur

Resultaten visar också att höga nivåer av kortisol kan kopplas till strukturella förändringar i de främre delarna av hjärnan. Det verkar även finnas ett samband mellan höga kortisolnivåer i kroppen och ett sämre långtidsminne hos personer med typ 2 diabetes.

– Detta skulle kunna tala för att minskad exponering för stresshormon kan vara en länk mellan livsstilsförändringar och positiva effekter på hjärnans struktur och funktion. Om dessa förändringar kan ha gynnsamma effekter på minnesfunktion över tid och därmed minska risken att drabbas av demenssjukdom bör studeras i framtida forskning, säger Andreas Stomby i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.