Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170
Glutenfri diet kan öka risken för typ 2 – diabetes

Glutenfri diet kan öka risken för typ 2 – diabetes

De senare tidens dietrevolution har uppvisat lika många sätt att äta som det finns kost-intresserade människor. Att utesluta gluten i hopp om välmående har blivit något allt fler väljer – även dem utan celiaki(glutenintolerans). Ny forskning gjord vid Harvard University visar dock på motsatt hälsoeffekt.

I Sverige har ungefär två personer av hundra glutenintolerans, också kallat celiaki. De vanligaste symtomen hos barn är diarré och att barnet inte växer som det ska. Hos vuxna är oförklarlig trötthet och lågt blodvärde andra symtom vid obehandlad glutenintolerans.

Läs också:Kön spelar roll vid behandling av svår psoriasis 

Allergi och intolerans – två olika saker

Att ha allergi mot spannmål är inte det samma som att vara intolerant. Vid glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas då, vilket ger näringsbrist. Vid allergi mot spannmål är det oftast vete man inte tål. Den som har veteallergi kan få allergiska symtom exempelvis hudutslag, magont och andnöd.

Orsaken till sjukdomarna är inte helt klarlagd, men ärftlighet har visat sig spela stor roll. Glutenintolerans är en så kallad autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten.

Läs också: Mängden avgörande för utveckling av celiaki

Allt fler väljer bort gluten av hälsoskäl

Idag rekommenderas många utan varken intolerans eller allergi att i mångt och mycket utesluta gluten ur kosten. Det för bättre hälsa.  Men att ett lågt intag av gluten skulle ge positiva effekter hos personer utan intolerans avfärdas nu i ny studie från Harvard University. Forskningen pekar snarare på att ett minskat intag skulle kunna ha negativa effekter, dels genom att öka risken för typ-2 diabetes.

Enligt forskningen tros en av orsakerna ligga i att glutenfria livsmedel ofta innehåller mindre kostfiber samt mindre av andra typer av näringsämnen. Det menar studiens huvudförfattare Geng Zong vid nutritionsdepartementet på Harvard University’s T.H. Chan School of Public.

Fiberrik mat minskar risken

Eftersom en kost som innehåller mycket fiberrika kan bidra till att minska risken för typ 2 – diabetes kunde en förenklad slutsats dras att de som får i sig mindre av det här också löper större risk att drabbas av sjukdomen.  

Och det var också vad Geng Zongs 30 år långa forskningen visade på. Av de 200 000 personer som deltog i studien visade sig att de med ett högre glutenintag löpte 13 procent mindre risk att drabbas än de med lägre. Samma forskningsteam håller nu på att studera glutenfri kost på lång sikt med fokus på andra hälsoaspekter, så som hjärtsjukdom och viktuppgång.

Mer forskning på området behövs

Mer forskning behövs dock för att säkerställa sambanden. Men att välja glutenfri kost bör inte vara ett förstahandsval menar forskarna bakom studien.

En viktig del i behandlingen för den som har typ 2-diabetes är kosten. Den som har diabetes bör få kostråd från en dietist eller läkare. Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram råd om kost vid olika sjukdomar.

Läs också: Glutenintoleranta kan ha ökad risk för nervskador

Publicerad den: 2017-03-28

Författare: Lovisa Dahlström, redaktör

Kommentera


Regler f�r kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (10 st)

  • janolofeden 2017-03-29 22:39:25
Stina läs lite mera noggrant. Du kanske inte är glutenintolerant.
Artikeln handlar om risk för diabetes typ 2. Där rådet är att försöka
äta fiberrik kost för att minska risk
  • Stina 2017-03-29 20:04:17
Vilken rappakalja. Gluten och fibrer är väl för sjutton inte samma sak! Vi är väldigt många som mår bättre uran gluten även om vi inte har celiaki. Läs på!
  • Stina 2017-03-29 20:03:44
Vilken rappakalja. Gluten och fibrer är väl för sjutton inte samma sak! Vi är väldigt många som mår bättre uran gluten även om vi inte har celiaki. Läs på!
  • Maria 2017-03-29 19:50:42
Reklam? Köpt artikel?

Kanske ni ska ändra innehållet och rubriken till vad som verkligen är anledningen: för lite fibrer.

Klart vissa gör allt för att rädda glutenet och att folk ska bli sjuka av gluten. Nu när folk blir mer medvetna och kan dra in mediciner så tjänar Läkemedelsbolagen inget.
  • Susanne 2017-03-29 12:54:07
Gluten lägger sig på tarmväggarna och kan orsaka läckande tarm osv. Läs gärna på lite bättre...
Glutenfri kost är ju förstås inte hälsosam om man bara undviker gluten. Självklart ska man äta andra nyttiga sädesslag och mycket grönsaker. Och giftfritt odlat, givetvis!
Inte bara köpa näringsfattiga glutenfria bröd med en massa konstiga kemikalier och onyttiga tillsatser i.
En fullvärdig giftfri kost ska man förstås äta, och även utesluta socker och halvfabrikat.
Laga mat från scratch!
Visa fler