Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Självmord vanligare efter förälders självmord

Annons

En ny stor svensk-amerikansk studie visar att människor som under uppväxten varit med om att en förälder tagit livet av sig löper upp till tre gånger större risk, jämfört med resten av befolkningen, att senare själva dö genom självmord.

Undersökningen bygger på svenska registerdata från 25 års tid och omfattar uppgifter från totalt en halv miljon svenskar. Sambandet mellan föräldrars och barns självmord handlar med största sannolikhet om både sociala och genetiska faktorer, enligt studieförfattaren Bo Runeson, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet i Solna samt överläkare vid St Görans sjukhus i Stockholm.
– Det kan vara så att man ärver den depressionsbenägenhet som funnits hos föräldern, säger Bo Runeson.
– Eller också är det en annan väg som vi tror är viktig och det är att man har personlighetsdrag av impulsmässighet, svårigheter att hantera aggressivitet. De sakerna kan ligga bakom ett överförande av problemet från förälder till barn.

Annons
Annons

Kunskapen om sambanden mellan vuxna, barn och självmord, säger Bo Runeson, är viktig att ta till sig inom vården eftersom barnen ibland faktiskt glöms bort.
– När människor vänder sig till oss efter att de har förlorat någon, låt oss säga att det är en maka som förlorat sin man i självmord, bör vi vara uppmärksamma på att det finns barn som också har behov av stöd.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.