Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Självmord vanligare bland unga kvinnor

Annons

Samtidigt som äldre svenskar blir allt friskare, mår unga människor allt sämre, enligt Socialstyrelsen. Medellivslängden fortsätter att öka och allt färre drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Men hälsan hos de unga oroar, fler unga män dör i olyckor och bland kvinnor har självmord blivit vanligare.
– De ungas hälsoutveckling totalt sett har varit sämre än de äldres. Gruppen som är i pensionsålder och äldre har haft en mycket bra hälsoutveckling, säger Inger Heimersson, utredare på Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån TT.

Mellan 1995 och 1997 dog årligen i genomsnitt 285 män i åldern 15-24 år, och mellan 2005 och 2007 var motsvarande siffra 313.
– Det har skett en viss ökning, vilket är ett trendbrott och en varningssignal. Det är några fler som har dött under de senaste åren, men man bör samtidigt inte dra för stora växlar på det, säger Inger Heimersson.

Annons
Annons

Bland kvinnor däremot har självmord blivit vanligare, medan andra typer av dödsorsaker har minskat. Dessutom har andelen flickor och unga kvinnor som behöver stöd av barn- och ungdomsvården ökat. Enligt Socialstyrelsen har antalet placeringar inom Statens institutionsstyrelse av omedelbart omhändertagna flickor ökade med ungefär 50 procent under perioden 1999-2005.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons