Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Medelhavskost kan förebygga depression

Annons

Personer som äter en kost som är rik på bland annat fisk och grönsaker men fattig på kött löper mindre risk att bli deprimerade. Det är spanska forskare, som är verksamma vid bland annat universitetet i Las Palmas på Kanarieöarna, som i en studie kommit fram till att psykiska sjukdomar är vanligare i nordeuropeiska länder än i länder runt Medelhavet. Forskarna menar att det finns en koppling till den så kallade medelhavsdieten som består av mycket frukt och grönt, fisk och omättat fett, måttligt intag av alkohol och mejeriprodukter, samt lågt intag av rött kött.

I studien medverkade totalt 10 094 friska universitetsstudenter, som fick svara på en enkät om sina kostvanor. Därefter kategoriserade forskarna in deltagarna i fem grupper beroende på i vilken utsträckning de åt enligt medelhavsdieten. När deltagarna följdes upp i snitt 4,4 år senare hade 480 personer insjuknat i depression, 324 kvinnor och 156 män. Studieresultaten visar att den femtedel som åt medelhavskost i högst grad hade 30 procent lägre risk att drabbas av depression, jämfört med den femtedel som åt sådan kost i lägst utsträckning. Även efter att forskarna gjort justeringar med hänsyn till personlighetsdrag som ökar risken för depression, exempelvis ängslighet, kvarstod resultaten.

Annons
Annons

Möjliga orsaker till de goda effekter som medelhavskosten tycks ha&nbspkan enligt forskarna bero på att olika komponenter i medelhavsmaten, som omättade fetter och antioxidanter, kan påverka både hjärnan och blodkärlen på ett positivt sätt. Forskarna drar slutsatsen att medelhavskost kan skydda mot insjuknande i depression, men samtidigt pekar de på att sambandet behöver undersökas i större studier.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.