Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

LSD kanske kan användas vid depression

Annons

För vissa patienter som lider av svår depression, eller som har svåra tvångssyndrom, kan det vara positivt att använda LSD eller det hallucinogena narkosmedlet ketamin. Det menar den schweiziske forskaren Franz Vollenweider i Nature, rapporterar Vetenskapsradion. Medlen är narkotikaklassade, vilket förklarar varför behandlingen är omdiskuterad.
– I särskilda fall, där man till exempel snabbt måste häva risken för självmord, skulle det kunna vara möjligt att använda ketamin, säger Mats Humble, överläkare vid Akademiska sjukhuset för äldrepsykiatrin i Uppsala, till Vetenskapsradion.

Det är signalsubstansen glutamin som påverkas av ketamin, och gör att hjärnan i princip nollställs på en timme och därmed dämpas depressionen tillfälligt. Då denna behandlingsmetod endast håller i sig i några dygn föreslås det att den skulle kunna ges i väntan på att andra mer långverkande mediciner får effekt. Forskarna bakom den nya studien menar dock att det är för tidigt att dra några slutsatsen och argumenterar för mer forskning på området.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.