Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lägre dödlighet i dåliga tider

Annons

Den för tidiga dödligheten minskar i samband med ekonomiska kriser, det framkom vid ett seminarium med ledande stressforskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, där det nyligen diskuterades hälsa i kristider.
– Länge var det en självklarhet att lågkonjunkturer leder till ökad dödlighet, säger stressforskaren Hugo Westerlund. Men i dag vet vi att det är tvärtom. Dödligheten sjunker vid dåliga tider.

Och enligt forskarna beror detta på en rad faktorer, som till exempel&nbspatt minskat bilåkande leder till färre dödsfall i trafiken, människor både röker och dricker mindre alkohol, de jobbar mindre, har mer fritid och därmed ökad tid för till exempel&nbspmotion och det som forskarna kallar återhämtning. Men även om människor inte blir sjukare i dåliga tider leder lågkonjunkturen till ökad arbetslöshet och det kan ha negativa hälsoeffekter för de drabbade.
– Det handlar om psykiskt lidande och psykisk ohälsa främst hos dem som blir långtidsarbetslösa, säger Hugo Westerlund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.