Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Låg IQ kopplas till högre självmordsrisk

Annons

Män som har fått låga resultat på IQ-test i 18-årsåldern löper högre risk för självmordsförsök senare i livet, rapporterar nyhetsbyrån TT. Det visar en ny omfattande studie som publiceras i det kommande numret av medicintidskriften British Medical Journal. Det är Finn Rasmussen, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, som tillsammans med sina kollegor från Storbritannien och Australien som ligger bakom den nya studien, som är den hittills största i sitt slag. De har samkört uppgifter om resultat på IQ-tester vid mönstringen för drygt 1,1 miljoner svenska män och uppgifter om samma män i Socialstyrelsens slutenvårdsregister.

Studieresultaten pekar på att desto lägre resultat männen hade på IQ-testet, desto högre blev risken för självmordsförsök senare i livet. Resultaten gäller för män utan diagnosticerad psykossjukdom.

Annons
Annons

Forskarna har kontrollerat resultaten för socioekonomisk status utan att kopplingen mellan IQ och självmordsförsök försvann. De tror att resultaten kan bottna i att personer med lägre mental kapacitet har sämre förmåga att hantera stress. Detta har de dock inte kunnat visa i sin studie, men om kommande studier kan visa att det är så kan samhället förebygga att människor försöker ta sitt liv genom riktade insatser till individer i riskgrupperna, menar forskarna.

Sedan 1990-talet har antalet självmordsförsök ökat kraftigt och då särskilt bland kvinnor i åldern 16-24 år, men&nbsptrenden visar sig även&nbspbland män i samma ålder.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.