Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

KBT över nätet effektivt vid depression

Enligt en stor klinisk studie från Karolinska Institutet har kognitiv beteendeterapi (KBT) som ges via internet har god effekt vid depression.
Annons

Den nya kliniska studien har följt drygt 1 200 patienter som genomgått internet-KBT för depression. Forskarna fann att behandlingen minskade både depressiva symtom och sömnbesvär.

Den aktuella studien är en av världens första som har genomförts i ett reguljärt vårdsammanhang och behandlingseffekten var jämförbar med resultat i tidigare publicerade randomiserade prövningar.

– De största fördelarna med internetbehandlingen är att varje enskild psykolog kan behandla fler människor på samma tid och att den som går i behandling inte är bunden till möten utan kan arbeta med behandlingen i sin egen takt, säger Erik Hedman, vid institutionen för klinisk neurovetenskap, försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Ungefär en sjättedel av befolkningen drabbas någon gång under livet av depression. Sjukdomen orsakar stort lidande och är kopplad till en försämrad livskvalitet, sömnsvårigheter och ökad risk för självmordsbenägenhet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-01-27 14:22 (6 år sen)

    hur kan jag få kbt genom internet. jag har långvarig depression sedan flera år.
    16 olika läkare, mediciner......, privat och på hc, samt pryk.mott.
    HJÄLP MIG

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-19 14:16 (9 år sen)

    Jag har efterfrågat nätbaserad behandling (KBT) hos min vårdgivare (HÄTÖ som håller till i bl.a. Tierp) men dom menar att det inte finns någon sån att tillgå...???
    Själva kan dom inte erbjuda KBT för det finns inte personal... Ska jag få det måste jag åka ca 12 mil, och det har jag varken ork eller råd med.
    Om någon vet mer om hur man kan få kontakt med någon instans som ger detta vore det bra om det publicerades här.

  • Avatar Tidigare användare 2014-08-27 23:55 (10 år sen)

    Mycket intressant....men depression är inte en psykologisk sjukdom och därför är behandling hos psykolog helt meningslös.

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-15 18:54 (10 år sen)

    Vart vänder man sig om man är intresserad av KBT via nätet? Bor i Värmland.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.