Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här finns landets lyckligaste invånare

Invånare i Västerbotten har bäst psykisk hälsa i landet. Det visar en ny undersökning från föreningen Mind. Fokus på hälsoundersökningar och en stark föreningskultur tros vara del av förklaringen.
Annons

Carl von Essen, generalsekreterare på Mind säger till Sveriges Radio att när man talar med både sjukvård och patienter som vårdats i Västerbotten växer en bild fram av att hälsoundersökningar görs i bred skala samt att länet har en stark föreningskultur.

– Det skulle kunna ha haft en återhållande faktor på antalet självmord till exempel.

I undersökningen har man tittat närmare på just antalet självmord och jämfört resultatet av den psykiska hälsan med till exempel alkoholkonsumtion och arbetslöshet.

Annons
Annons

– Vad vi kan se här är att det finns ett starkt samband med arbetslöshet. Län som har en relativt sett låg arbetslöshet har också en bra psykisk hälsa, säger Carl von Essen till radion.

Det skulle också kunna förklara varför Västmanland ligger i botten av listan. Solveig Landquist är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Västmanland och även hon ser en koppling mellan många självmord och uppsägninghot, arbetslöshet eller utförsäkring.

– Jag tror att det är mycket socioekonomiska betingelser som slår igenom i de här siffrorna, säger hon till Sveriges Radio.

Sveriges lyckligaste län
Västerbottens län
Hallands län
Jönköpings län
Västra Götalands län
Stockholms län

Sveriges olyckligaste län
Värmlands län
Gävleborgs län
Kalmar län
Gotlands län
Västmanlands län

Annons
Annons

Källa: Mind (TT)

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-10-11 03:25 (9 år sen)

    Det hade varit intressant att få veta varför Värmland är Sveriges olyckligaste län. Några kommentarer om det?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons