Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Regelbunden motion skyddar hjärnan mot stress och depressioner

Många vetenskapliga studier bevisar nu det samma: att fysisk aktivitet inte bara är bra för kroppen, men också gynnar hjärnan till den som rör sig.
Annons

Övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kan förebyggas ved hjälp av motion. En rad studier bekräftar nu att man också kan trimma hjärnan och på det viset förebygga bland annat psykisk ohälsa, samtidig som man kan förbättra koncentration och kreativitet. 

I en intervju med Sveriges Radio berättar Anders Hansen, specialist i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm, att vi även blir mer stresståliga av fysisk aktivitet.

– De sista åren har det kommit otroligt intressanta forskningsstudier som visar att vi inte bara mår bättre om vi rör på oss utan att vi förbättrar i princip alla tankemässiga förmågor. Vi blir mer koncentrerade, vi blir mer stresståliga, vårt minne förbättras och kreativiteten, kanske till och med att intelligensen förbättras, säger Anders Hansen.

Stressrelaterade problem som ångest och depressioner drabbas allt fler, och leder til fler sjukskrivningar än muskel- och ledvärk. Anders Hansen har sammanställt flera forskningsrön som tar för sig träningens goda effekter på hjärnan, och menar att det finns bevis för att man kan behandla depression på ett effektivt sätt vid att motionera.

– Hjärnan verkar faktiskt vara det organ som förändras allra mest av att vi rör på oss. Det finns bevis för att vi mår bättre, och att man kan behandla depression genom fysisk aktivitet. Men också hur det förbättrar minne, kreativitet, koncentration och så vidare, säger han till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Fysisk aktiviet gynnar även demensdrabbade


Det är inte bara depressioner som kan behandlas genom träning. Forskning visar att fysisk aktivitet även verkar gynnnande för demenspatienter. Enligt Anders Hansen kan en daglig promenad minska risken för demens med hela 40 procent, och bromsar även förloppet hos personer som redan har demens.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons