Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Kriminalitet kan vara demens

En tidigare laglydig person som helt plötsligt börjar snatta – det kan vara ett första tecken på demens, enligt en ny studie. Nu menar forskarna att det krävs speciella åtgärder av sjukvården, samhälle – och rättsväsende.

Annons

– Syftet med studien var att försöka ta reda på frekvens och typ av kriminellt beteende bland patienter med en diagnostiserad demenssjukdom. Vi fann att patienter med vissa specifika typer av demenssjukdom oftare uppvisar ett kriminellt beteende i jämförelse med andra, säger doktoranden Madeleine Liljegren vid Lunds universitet, som i samarbete med amerikanska och australiensiska kollegor genomfört studien.

Tillsammans har de tittat på data från nästan 2 400 patienter med diagnosticerad demenssjukdom i San Francisco. Nästan 9 procent av deltagarna i studien hade begått någon typ av kriminell handling efter sin diagnos. De som var mest brottsbenägna (37 procent) var patienter med demenssjukdomar kopplade till personlighetsförändringar. Patienter med  Alzheimers sjukdom var minst benägna att begå brott (7 procent).

Kriminellt beteende kan vara första tecknet på demens

Vetskapen att kriminella handlingar kan begås av personer med demens kräver åtgärder av samhället, sjukvården och rättsväsendet. Dessa måste vara uppmärksamma på när skötsamma personer plötsligt avviker från sitt normala beteende, enligt en artikel på Lunds universitets hemsida.

– Den här studien bekräftar till viss del vad som framkommit i tidigare studier, om än med ett större material, men i den här studien såg vi också att kriminellt beteende kan vara det första tecknet på en demenssjukdom, säger Madeleine Liljegren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.