Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Förbättrade levnadsvillkor ökar kvinnors kognitiva förmåga

Förbättrade levnadsvillkor och mer jämlika utbildningsmöjligheter är förknippat med större könsskillnader till kvinnors fördel inom vissa områden, till exempel minne.

Annons

Inom andra områden, till exempel matematik, innebär förbättrade levnadsvillkor att könsskillnaderna jämnas ut.

− Vår forskning tyder på att en högre levnadsstandard och ett mer jämställt samhälle ökar kvinnors allmänna kognitiva förmåga mer än mäns, säger Agneta Herlitz, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Forskningen grundar sig på en omfattande undersökning om hälsa och åldrande i Europa. Mer än 31 000 män och kvinnor över 50 år från 13 europeiska länder deltog i undersökningen som gick ut på att svara på frågor som testar kognitiva funktioner inklusive minne, matematisk förmåga och verbal förmåga.

Annons
Annons

Läs mer om  Alzheimers sjukdom och demens här. 

Enligt resultaten är könsskillnader i dessa kognitiva förmågor relaterade till deltagarnas ålder och det land de bor i, men även till de levnadsvillkor och utbildningsmöjligheter som de haft under vuxenlivet. I regioner med relativt sett goda levnadsvillkor och jämställda utbildningsmöjligheter var könsskillnaderna i minne till kvinnors fördel större, medan mäns fördel i matematiska uppgifter var mindre.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.