Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Unga som haft cancer är mindre oroliga

Annons

Ungdomar som har överlevt en cancersjukdom är mindre nedstämda och har högre livskvalitet än jämnåriga, friska kamrater, visar en ny studie.
– För de flesta ungdomar som insjuknar i cancer verkar den traumatiska upplevelsen att på längre sikt främja den personliga mognaden och öka uppskattningen av livet, säger professor Louise von Essen vid Uppsala universitet till Uppsala Nya Tidning.

Totalt omfattar studien 61 ungdomar som behandlats vid barncanceravdelningarna i Lund, Umeå och Uppsala. Under fyra år följdes ungdomarna och de har fått svara på frågor om bland annat oro, ångest och nedstämdhet. Studieresultaten har jämförts med 300 friska ungdomar. Det forskarna har kunnat se är att en kort tid efter cancerdiagnosen hade de cancersjuka ungdomarna betydligt lägre livskvalitet.
– Men redan efter ett år hade dessa skillnader mellan grupperna försvunnit och efter 18 månader var cancerpatienterna till och med mindre oroliga och skattade sin livskvalitet klart högre än ungdomarna i jämförelsegruppen. Efter fyra år kvarstod dessa positiva effekter, säger Louise von Essen till UNT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.