Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Stora klasskillnader inom sjukvården

Annons

Den svenska sjukvården är oacceptabelt ojämlik. Omkring en tredjedel av sjukdomsfallen i hjärt- och kärlsjukdomar och de största cancersjukdomarna skulle kunna undvikas om vården arbetade mer förebyggande. Det skriver Socialstyrelsen i en rapport som lämnas över till regeringen under torsdagen. Generaldirektör för Socialstyrelsen säger att den ojämlika vården är ett misslyckande då man kan se att vård inte ges på lika villkor för alla i befolkningen. Dödstalen i sjukdomar som kan behandlas är tre gånger så höga för lågutbildade som för högutbildade, och enligt Socialstyrelsen är skillnaderna troligen ännu större med tanke på att hemlösa och människor som hamnat i missbruk inte finns med i statistiken i lika hög grad.

Den här typen av lägesrapporter görs vart fjärde år och publiceras i dag på DN-debatt. Socialstyrelsen skriver att om vården blir bättre på att arbeta förebyggande med levnadsvanor såsom rökning och motion skulle ett stort antal dödsfall kunna undvikas. Och för att det ska hända något anser Socialstyrelsen att det krävs skärpta lagar för hur patienten ska mötas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.