Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Nytt hopp för cancersjuka med ny metod


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-09

Annons

Som ett av de första sjukhusen i världen provar nu Akademiska sjukhuset i Uppsala att bränna bort cancerceller med elektrisk ström. Det ger patienter med vars svulster sitter illa, nytt hopp om livet, rapporterar SvT Rapport.

Tumörer i levern, lungan eller bukspottskörteln är ofta svåra att operera och av de som drabbas är överlevnaden mycket låg. Nu testar Akademiska sjukhuset att behandla cancerpatienter med elektrisk ström när andra behandlingsmetoder inte är ett alternativ. Akademiska sjukhuset är det första sjukhus i norra Europa som testar den nya metoden.

Annons
Annons

– Fördelen med den nya metoden IRE är att vi kan komma åt tumörer som sitter nära eller växer in i blodkärl, gallgångar eller andra strukturer som inte får skadas vid en eventuell operation. Dessutom är tekniken träffsäker, med lägre risk att skada frisk vävnad runt tumören. I de fall där man lyckats ta bort hela tumören är resultaten uppmuntrande, säger Anders Nilsson, överläkare på bild- och funktionsmedicinskt centrum i ett pressmedelande.

Den nya metoden är fortfarande i utvecklingsstadiet men används kliniskt, framförallt på patienter med tumörer i eller runt levern. Andra patientgrupper som kan komma i fråga är, enligt Anders Nilsson, personer med tumörer i njuren, lungan eller bukspottkörteln.

Hittills har försökspersonerna svarat positivt på behandlingen och företrädare för patientorganisationer välkomnar studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons