Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ny screeningmodell kan hitta äggstockscancer

Annons

En ny strategi för att screena för cancer i äggstockarna visar lovande resultat, enligt en ny studie. Det är en grupp forskare i USA som har prövat en ny modell som innefattar mätning av proteinet CA125 som är en markör för tumörer i äggstockarna. Tidigare har mätning av markörerna inte visat sig vara effektiva som screening, men forskarna anser att modellen som de redogör för är en framkomlig väg för att fånga tumörer i ett tidigt skede.

Modellen går ut på att kvinnor utan känd risk för sjukdomen årligen prövas för CA125, och baserat på förändringen i CA125-nivån och kvinnans ålder får hon antingen ta ett nytt test med olika månaders mellanrum och ifall risken bedömdes som hög gavs även remiss till gynekolog. Totalt deltog 3 238 kvinnor i studien under en period på åtta år. Deltagarna var mellan 50 och 79 år och hade inte signifikant ökad genetisk risk för cancer i äggstockarna. 6,8 procent av de kvinnor som deltog i studien fick årligen remiss till tremånaderskontroller för CA125, och 0,9 procent remitterades till ultraljud och besök hos gynekolog. Sammantaget hade 85 kvinnor remitterats till gynekologisk undersökning och ultraljudsundersökning under perioden.

Annons
Annons

Forskarna kunde konstatera att mindre än 1 procent av deltagarna behövde undersöktas med tranvaginalt ultraljud och de fall av invasiv cancer som upptäcktes befann sig i ett tidigt stadium. Resultaten pekar således på att modellen som de använder är en genomförbar strategi för att screena cancer i äggstockarna hos kvinnor över 50 år, menar forskarna själva.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons