Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Nu kan väntetiderna i cancervården bli kortare

Socialstyrelsen konstaterar att väntetiderna i cancervården kan minskas betydligt. Detta efter att ha presenterat en första uppföljning av den överenskommelse som regeringen och SKL fattade om standardiserade vårdbelopp.
Annons

Nu kan väntetiden i cancervården komma att minskas, det skriver Läkartidningen som tidigare rapporterat om den satsning på två miljarder kronor som Sveriges Kommuner och landsting och Socialstyrelsen gör under 2015 – 2018.

Väntetiderna för prostatapatienter längre

Hittills har fem cancerområden – prostata, urinblåsa och urinvägar, huvud och hals, blod samt matstrupe ingått i satsningen med att standardisera vårdförloppet. Resultatet visar att väntetiderna skiljer sig mellan dessa områden.

– Vi ser att väntetiderna för prostatacancer och blås- och urinvägscancer för de allra flesta är betydligt längre än de fastslagna målen, medan vissa landsting redan når målen för huvud- och halscancer i vissa delar av vårdförloppet, säger Jens Wilkens i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen som Läkartidningen tagit del av.

Annons
Annons

Brist på patologer i Norrland

Hur väl cancervården fungerar skiljer sig från region till region.

– Antalet patologer har blivit fler, däremot varierar tillgången över landet och det råder brist framför allt i den norra regionen. Även tillgången till onkologer och specialister som utgör centrala stödfunktioner för cancerdiagnostik samt specialistsjuksköterskor varierar stort, säger Jens Wilkens i pressmeddelandet.

Under 2016 ska mål för ytterligare tio diagnosområden införas.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons