Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Mer strålning utan värre biverkningar

Annons

Behandling av prostatacancer med högre strålningsdoser ger inte värre biverkningar, samtidigt som risken för att cancern ska komma tillbaka minskar till hälften. Det framkommer i en tioårsuppföljning av närmare 300 amerikanska patienter.
– Den kraftigare behandlingen ger färre patienter som får återfall, nästan 85 procent är botade upp till tio år, och biverkningarna ökar inte med den här typen av teknik som man har använt. Man kan alltså ge kraftigare behandling utan att få ökade biverkningar, säger Anders Widmark, professor i onkologi vid Umeå Universitet, som forskar om just strålbehandling av prostatacancer.

De 300 patienter som har följts fick behandling för sin prostatacancer i slutet av 1990-talet. Vissa patienter fick den dåvarande standarden på 35 behandlingar, medan vissa andra fick ytterligare 4-5 behandlingar, vilket är dagens standard. När patienterna följdes upp fem år senare kunde forskarna konstatera att risken att cancer kommit tillbaka var hälften så stor för de patienter som behandlats med den höga strålningsdosen. Nu har man även kunnat notera att de inte heller fick värre biverkningar än de som fått den lägre strålningsdosen.

Annons
Annons

Professor Anders Widmark menar att det förmodligen inte är aktuellt med en ökning av strålningsdosen för patienter i den patientgrupp som man följt i undersökningen, där alla deltagare hade det man kallar för ”snällare” tumörer. Men däremot kan det bli aktuellt att öka dosen ytterligare för patienter med större, mer aggressiva tumörer.
– Det är i den gruppen som vi nu funderar på att gå från kanske 39 behandlingar upp till 42-43 behandlingar, säger Anders Widmark, till Vetenskapsradion.

Patienter ges dock möjlighet att välja mellan antingen strålbehandling eller operation som behandlingsmetod, som båda har sina fördelar respektive nackdelar. Enligt Anders Widmark förordar experterna på de olika områdena naturligtvis sin egen behandlingsmetod men den nya studien är ett argument för just strålbehandling, menar han.
– Det är ju unikt för prostatacancer att patienterna ska välja om de vill ha strålning eller operation. Därför är det viktigt att man får en second opinion som patient. Men den här studien visar att man kan ge en högre dos utan att få mer biverkningar, så det är ju ytterligare ett argument för att man mycket väl kan välja strålbehandling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.