Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

HPV-vaccin kan ge POTS

Tre unga kvinnor misstänks ha fått den ovanliga sjukdomen POTS efter att ha blivit vaccinerade med Gardasil mot livmoderhalscancer.
Annons

Läkemedelsverket har fått in tre anmälningar om unga kvinnor som tros ha fått den ovanliga sjukdomen POTS efter vaccinering med vaccinet Gardasil mot livmoderhalscancer, det rapporterar Sveriges Radio.

I somras beslutade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att utreda om HPV-vaccin kan ge några allvarliga biverkningar och nu visar det sig att tre kvinnor kan ha blivit sjuka.

Symtom på sjukdomen POTS

POTS är en ovanlig sjukdom som upptäcktes för inte allt för länge sedan. POTS drabbar ofta unga kvinnor och det behöver nödvändigtvis inte vara själva vaccinet som orsakar sjukdomen.

Annons
Annons

Typiska kännetecken och symtom för den ovanliga sjukdomen är att patienten drabbas av återkommande svimningar.

I ett inslag i Sveriges Radio berättar 16-åriga Linnéa att hon några månader efter att ha fått den sista vaccinationssprutan uppsökte läkare då hon börjat svimma titt som tätt.

– Jag kan sitta i bilen eller vid matbordet. Men det är oftast när jag reser mig som jag svimmar. Eller när jag står upp, säger hon till Sveriges Radio.

Utöver svimningar har Linnéa ständig huvudvärk som kan liknas vid migrän och hon har varit borta från skolan halva tiden sedan hon blev sjuk. De var Linnéas läkare som anmälde till Läkemedelsverket att Linnéa kan ha fått sin sjukdom efter att hon använt Gardasil.

Annons
Annons

Saknas hårda bevis på samband POTS och vaccin

Hjärtläkaren Artur Fedorowski arbetar på arytmikliniken på Skånes universitetssjukhus. Av de 100 POTS-patienter han varit i kontakt med räknar han med att mellan 20 och 30 procent blivit vaccinerade men inte bara mot livmoderhalscancer utan också mot andra sjukdomar såsom svininfluensa.

– Vi saknar fortfarande hårda bevis på samband mellan POTS och HPV-vaccinet. Det som vi ser är att vissa patienter har blivit utsatta för vaccination och sedan fått symtom på sjukdomen POTS, som är objektivt mätbar. De här hjärtrubbningarna och blodtrycksrubbningarna kan man inte fejka på något sätt. Det är inte subjektiva upplevelser, säger Artur Fedorowski till Sveriges Radio.

På Sanofil Pasteur som marknadsför Gardasil säger man i ett mejl att man välkomnar EMA:s undersökning och att ingenting är viktigare för dem än att deras vacciner är säkra. Man vill också poängtera att man inte funnit något samband mellan HPV-vaccin och POTS samt CRPS.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-11-24 20:45 (8 år sen)

    Maria,Evyoch Moas moffa har rätt, ni andra är korkade eller köpta. Som när tandläkarna gick runt och berättade om fluors förträfflighet när inga sådana påvisats. Risken för skador är mer troligt. Men med en självklarhet bara geschäft inom s.k vård kan ha så körde dom vidare på det. Fluor är en restprodukt från metalltillverkning av något slag och dom behövde dumpa det någonstans. Och med lite juderier och mutor så blev det där utfallet.
    Inte konstigt att sprutor för grissjukan var av vikt när moderatjävlar hade makten. Folkhälsa < pengar.

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-8 18:07 (9 år sen)

    Min dotter har ständigt huvudvärk i tinningen. Ofta arg efter denna vaccin. Dagen ett direkt efter vaccination fick 40 grader feber och svår huvudvärk. Tycker att min glada dotter liknar inte sig själv längre. Hon svimmade vid några tillfällen efter hon lyft armar eller när hon reste upp på sig. Det är rena råttgiftet den där vaccin! Att göra frisk ungdom till En sjukling. Är det rätt att vaccinera även när själva barn känner tveckan?

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-7 23:14 (9 år sen)

    Sanofi Pasteur och amerikanska Merck har aldrig visat att Gardasil faktiskt kan förhindra livmoderhalscancer. Gardasil påstås vara näst intill 100 procent effektivt. Detta inte sant. Gardasil 9 är endast effektivt mot HPV-stammarna 16, 18, 31, 33, 45, 52, och 58 vad gäller cancer och stammarna 6 och 11 vad gäller vårtor i genitalierna och munhåla. Det finns 100 stammar som kan orsaka HPV-infektion. 91 stammar utöver dessa 9 nämnda är således tomma löften utställda av tillverkarna - och potentiella cancerrisker. Då är det lätt att dra en nitlott om man redan låtit vaccinera sig. Och mycket riktigt har biverkningar i USA rapporterats av dem som fått Gardasil att de fått genitala vårtor med HPV-infektion!
    Alarmerande uppgifter kommer nu från Danmark. Över 1 100 flickor har bestormat de fem nyöppnade HPV-klinikerna. tillströmningen har exploderat sedan 1 juni. Med de sedan länge kända biverkningarna: POTS syndrom ( när kroppen inte kan anpassa sig till upprätt ställning och hjärtat rusar), vidare muskelspasmer, kroniskt smärttillstånd, ledvärk, feber, oregelbundna menstruationer. Men sant är att försäljningen av Gardasil går som tåget och är en enorm kassako världen över alltmedan aktiekursen fortsätter att rusa uppåt på börserna. Och märkligast av allt: Sanofi Pasteur har vunnit en upphandlingsstrid i Sverige med Gardasil. Notan är hemlig. Och man har således satt offentlighetsprincipen ur spel vad gäller offentliga köp av landstinget i Stockholm. Detta efter en sekretessdom i kammarrätten 2013. Vad ska döljas? Går landstinget och läkarkåren BigPharmas ärenden, eller
    vad handlar det annars om?

  • Avatar Tidigare användare 2015-09-18 16:01 (9 år sen)

    Självklart ska man vara kritisk och inte köpa allt med hull och hår. Jag har ett egenansvar för mig och min familjs hälsa. Men att utgå från att all vaccin är skit (och bara är intressant för läkemedelsindustrin)och att uppmana folk att sluta lita på sjukvården och samhället är väl ändå bra krokat? Polio, difteri, stelkramp, kikhosta, mässlingen, tuberkulos, Hepatit och ibland faktiskt vanlig säsongsinfluensa är inga vidare trevliga sjukdomar. Vore vissa av dem inte utrotade (med hjälp av vaccin) och andra av dem "under kontroll" skulle det kosta samhället oerhörda summor pengar och människan stort lidande. Tycker du Maria, att det är så det ska vara? Att kvinnor som får mässlingen under sin graviditet riskerar missfall eller att barnet får missbildningar i varierande grad beroende på när i graviditeten kvinnan blir sjuk? Att små barn som drabbas av polio får ett livslångt handikapp? Att du riskerar att dö i stelkramp bara för att du råkat trampa på en rostig spik eller blivit biten av din söta lilla kattunge? Att du riskerar att dö eller få dina lungor förstörda i tuberkulos (eller i bästa fall äta mediciner i 5år)? Att du under sin utlandsvistelse skadas och tvingas uppsöka sjukvård och där via blod smittas med hepatit och då få livslånga leverskador? Självklart tjänar läkemedelsindustrin pengar på detta men vad skulle det inte kosta samhället, världen och den enskilda människan om det inte fanns vaccin? Jag tänker fortsätta ta mitt egenansvar och läsa på men jag utgår från att samhället och vården vill människan gott å fortsätter att lita på dem.

  • Avatar Tidigare användare 2015-09-18 13:10 (9 år sen)

    Maria, det där var väl något utav det mest korkade man kan skriva?

    Du är kanske inte medveten om hur många sjukdomar vi har lyckats utrota här i Sverige på grund av vaccin.
    Eller du kanske tycker polio är en rolig sjukdom som X antal barn varje år förtjänar?
    Eller varför inte stelkramp?
    Eller en mängd andra allvarliga sjukdomar som finns/har funnits?

  • Avatar Tidigare användare 2015-09-17 07:39 (9 år sen)

    450 personer får livmoderhalscancer varje år, alla dessa är orsakade av HPV-infektioner. Miljontals har vaccinerat sig. Tre har fått dessa biverkningarna. Det är ett ganska bra betyg.

    Det är korrekt att man ska vara kritisk, även mot nät-"experter" som sprider dumheter.

  • Avatar Tidigare användare 2015-09-17 07:20 (9 år sen)

    Därför ska man ju inte ta vaccin, förstår inte folk det!! De petar i så mycket annat de där vaccinen som ger andra sjukdomar. Tänk på alla som vaccinerar sig mot influensan och åker på andra sjukdomar som t.ex. narkolepsi. Så länge folk inte förstår att vaccin inte är bra för kroppen över huvud taget och ställer sig kritiska och ifrågasättande mot vården och samhället, så kommer folk åka dit på sjukdomar efter vaccin. Ofta kommer problemen också ett par år efter och då viftas det bara bort eller så har tiden för att få ersättning gått ut, lämpligt nog.

    En gammal kollega till mig vars dotter tog vaccin mot svininfluensan drabbades fler år senare av narokelpsi. Hon fick avbryta sina studer och skrota sina drömmar. Hon lever nu hemma under ständig bevakning för att hon kan somna ihop var som helst och slå sig riktigt illa. Ersättning? Såklart ingen, för tiden för att begära ersättning hade löpt ut. Hur värt var det då att kanske slippa en influensaperiod när man är ung och frisk och klarar det, mot att få narkolepsi för resten av livet?

    Människor, köp inte allt som säljs till er. Gå inte på allt. Ställ er kritiska och sluta lita på vården eller samhället. Man får ingen som helst hjälp efteråt om något händer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.