Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Gener kopplas till minskad risk för cancer

Annons

Personer med Downs syndrom drabbas sällan av cancer, och förklaringen till det tros kunna vara en gen i kromosom 21. Det var forskaren Judah Folkman som på sin tid lanserade teorin att det kan vara en gen i den extra kromosom 21 som personer med Downs har som blockerade angiogenesen, det vill säga cancertumörens förmåga att nybilda blodkärl. Och nu har forskare vid Children’s Hospital Boston kommit fram till att det finns stöd för Judah Folkmans teori. Forskarna presenterar i en artikel i tidskriften Nature, att endast en extra upplaga av genen DSCR1 kan räcka för att dämpa angiogenesen och tumörtillväxten hos möss. Dessutom&nbsphar de&nbspgjort experiment som visar att det även tycks stämma på människor.

Forskarna menar&nbspatt proteinerna från DSCRi-genen i kombinationen med en annan gen, Dyrkla, kan vara tillräckliga för att märkbart minska nybildningen av blodkärl. Och den nya upptäckten hoppas forskarna i framtiden ska kunna leda till en ny möjlig cancerbehandling.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.