Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Frukt och grönt skyddar inte mot cancer

Annons

Personer som äter mycket frukt och grönsaker löper inte någon mindre risk än andra att drabbas av cancer, visar en ny analys som gjorts på 400 000 människors matvanor. I analysen kunde forskarna endast se en svag koppling mellan högt intag av frukt och grönsaker och en minskad risk för cancer. Men att det över huvud taget fanns en koppling kan bero på att de som äter mer frukt och grönt har en annan livsstil, menar forskarna.

Enligt Alicja Wolk, expert på kost och cancer vid Karolinska Institutet, menar dock att det finns en brist i studien då forskarna tittat på alla olika sorters cancer. Hon hävdar till exempel att grönsaker och frukt skulle kunna påverka en speciell cancersort, till exempel tjocktarmscancer.

Annons
Annons

Även om det inte går att finna något starkt samband mellan intag av frukt och grönt och en minskad risk för cancer så har man sett att risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskar vilket ändå talar för att frukt och grönsaker är bra för hälsan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.