Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ändrade sexvanor kan ge cancer

Annons
Det vårtvirus som ligger bakom livmoderhalscancer har nu även visat sig ligga bakom ett flertal nya fall av cancer i tonsillerna. Och nu hävdar forskare att det finns en risk för en epidemi av virusorsakade cancerfall i samband med ändrade sexvanor. Cancer i tonsillerna har tidigare framför allt kopplats ihop med rökning men kopplingen till vårtvirus har under de senaste åren blivit allt tydligare. Och kopplingen innebär att vårtvirussmitta, HPV 16, även finns i munhålan.

– Vi misstänker att det har att göra med ändrade sexvanor, säger professor Tina Dalianis som länge forskat på sambandet mellan denna cancerform och virussmitta, till Svenska Dagbladet.

Tillsammans med ett forskarlag vid Karolinska institutet och KU har Tina Dalianis gått igenom samtliga fall av cancer i tonsillerna i Stockholms län mellan 2003 och 2007. Och det som&nbspframkom var att 83 av 98 tillgängliga tumörprover, var orsakade av infektion med vårtvirus. Och i flertalet fall handlade det om samma typ av virus (HPV 16) som ligger bakom majoriteten av alla fall av livmoderhalscancer.

För att motverka denna cancerform&nbspkommer alla svenska flickor över 12 år att erbjudas vaccination med HPV-virussmitta under nästa år. Det är dock ännu oklart om vaccinet även skyddar mot virusinfektioner i munhålan, men detta vill nu forskarna på KI ta reda på. Och ett samarbete med en ungdomsmottagning i Stockholm har nu inletts så förhoppningsvis kommer det snart&nbspett svar på om vaccinet även skyddar mot muninfektioner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.