Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Alkohol ökar risken för dödligaste cancern

Annons

Alkoholkonsumtion ökar risken för en av de mest dödliga cancerformerna bukspottkörtelcancer. Det visar en ny studie som publiceras i nätupplagan av Cancer Causes and Control. Forskarna bakom studien har granskat 532 personer i San Francisco, USA, som fick cancer i bukspottskörteln mellan åren 1996 och 1999. Hälften av dessa var män. Och sambandet mellan alkohol och cancer var tydligt för just männen i gruppen.

De som drack alkohol ökade risken att utveckla cancer i bukspottkörteln med 1,5 till 6 gånger jämfört med dem som drack ytterst lite alkohol eller ingen alkohol alls. Och ju mer man drack desto större risk löpte man, oberoende av när i livet drickandet skedde.

Annons
Annons

För de män som festade ordentligt och som drack sig rejält full, mer än tredubblades cancerrisken. Däremot märktes inte samma samband mellan alkohol och cancer för kvinnorna i studien, vilket möjligen kan bero på en totalt sett lägre alkoholkonsumtion bland de kvinnliga deltagarna.
– Cancer i bukspottkörteln är en av de mest dödliga cancerformerna, så varje riskfaktor vi kan identifiera är viktig, säger dr Samir Gupta, huvudförfattare till studien som genomförts vid University of California.

Dr Samir Gupta menar att den nya studien är unik genom att den bland annat gör en tydligare koppling mellan mängden alkohol och sättet som alkoholen konsumeras på kopplat till risken att utveckla cancer, till skillnad från tidigare studier som delvis pekat på samma samband.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.