Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Vasaloppsåkare får mer sällan cancer

Personer som åker Vasaloppet har lägre risk för cancerformer som kopplas till hälsa och livsstil, enligt en ny svensk studie. Skidåkarna drabbas dock lättare av hudcancer.

Publicerad den: 2015-02-09

Annons

Resultatet visar att Vasaloppsåkare lever mer hälsosamt och därmed löper 30 procents lägre risk för de vanligaste cancerformerna som exempelvis tjocktarmscancer, njurcancer, livmodercancer och cancer i bukspottkörteln.

Däremot minskar all sorts cancer endast med 6 procent, medan risken för hudcancer är 40 procent högre hos skidåkarna.

 – Studien indikerar att en allmän rekommendation till befolkningen att vara mer fysiskt aktiv och leva hälsosamt inte skulle leda till en betydande minskning av den totala bördan av cancer i samhället eftersom cancer kan orsakas av många olika faktorer. Men många människor skulle kunna minska risken för att insjukna i några av de vanligaste cancerformerna genom sådan livsstil, säger Ulf Hållmarker, överläkare Mora lasarett och doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande från universitetet.

Annons
Annons

De snabbare skidåkarna hade den lägsta risken för cancer.

– Den ökade risken för hudcancer kan förklaras av en ökad exponering för sol som kan vara förenat med en aktiv hälsosam livsstil, säger han.

Studien har genomförts av forskare vid Uppsala universitet i samarbete med kollegor i Mora och Falun. Resultatet bygger på underlag från 200 000 Vasaloppsdeltagare vilka har jämförts med andra svenskar av samma ålder, kön och bostadsort.

Studien är publicerad i European Journal of Cancer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.