Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svensk barncancervård i kris

Barncancerfonden larmar om kris inom vården för cancersjuka barn. I en ny rapport framkommer det att det råder brist på barnonkologer och att runt 80 procent av landets 169 sjuksköterskor på barnonkologiska avdelningar inte är specialiserade inom barnonkologi.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-07

Annons

Cancer är idag den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1-14 år och varje år drabbas drygt 300 barn i Sverige av någon form  av cancer.

– Bristen på vårdpersonal och specialister inom barnonkologi är det i särklass största hotet mot en bra barncancervård. Dagens läge är mycket bekymmersamt, säger Kerstin Sollerbrant, Barncancerfondens forskningschef, i ett pressmeddelande.

En av fem barnonkologer över 60 år

Nära var femte barnonkolog närmar sig pensionsålder, samtidigt utbildas det i snitt två nya barnonkologer per år. En utveckling som gör att barncancervården riskerar att förlora fler specialister än de lyckas att fylla på med, larmar Barncancerfonden om.

Annons
Annons

Värst drabbat är barncancerbården i Södra Sverige med både personal- och platsbrist.

Barncancer i siffror

  • Varje år drabbas drygt 300 barn av cancer i Sverige
  • Cirka 1000 barn är årligen under behandling
  • I genomsnitt överlever 8 av 10
  • De vanligaste cancerformerna hos barn är leukemi (drabbar cirka 30 procent) och hjärntumörer (drabbar cirka 28 procent)
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-09-7 18:32 (8 år sen)

    HUR KAN detta komma sig???!!! Det doneras allra mest till cancerfonden av alla sjukdomar!!!
    Barnen borde vara prioritet nr: 1.
    JAG fattar INTE hur pengar fördelas i Sverige när flera 100 000 individer, snart en miljon invandrare, och flyktingar får gratis vård, bostäder, resor och uppehälle. OTROLIGT!!!
    Äkta svenska fattigpensionärer får tigga eller dö. De som städat skiten efter de bortskämda... Tala om för mig så att man förstår varför allt är uppochnedvänt??? Varför satsas det inte på att få fler utbildade onkologer för barnen och deras framtid, vad är felet egentligen? Pengar finns det tydligen...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons