Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Svårupptäckt cell kan leda till livmoderhalscancer

Kvinnor med en avvikelse hos körtelceller i livmodern löper högre risk för att drabbas av cancer och bör därför få tätare uppföljning. Det indikerar en ny svensk studie, skriver Dagens Medicin.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-24

Annons

I en 30 år lång studie har forskare undersökt tre miljoner cellprover. Hos kvinnor med körtelcellsatypi, en form av cellförändring som drabbar livmoderhalsens körtelceller, var förekomsten av elakartad livmoderhalscancer högre än hos kvinnor vars körtelceller uppförde sig normalt.

Uppmanar till noggrannare kontroll

Forskarna menar nu att sjukvården måste göra en mer utförlig undersökning av livmodern för att kunna identifiera körtelcellsatypi och då inom tre månader genomföra kolposkopi och vävnadsprov. Även regelbundet följa upp dessa individer och göra ytterligare ett vävnadsprov inom ett år.

− Möjligtvis skulle potentiella fall även behöva remitteras till specialistklinik eftersom cellförändringen är svårdiagnostiserad då körtelcellerna sitter i livmoderhalsens kanal, säger Pär Sparén, professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet och medförfattare till studien som är den första nationella långtidsuppföljningen på körtelcellsatypi.

Annons
Annons

Bristen i studien är att endast hälften av kvinnorna följdes upp med vävnadsprov inom sex månader. Något som kan ha gjort att forskarna till och med underskattade cancerförekomsten vid körtelcellsatypi. Därför är vidare studier önskvärda.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons