Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svåra tumörer behandlas med kroppens eget immunförsvar

Forskare i Tyskland har lyckats identifiera tumörers proteiner så att kroppen själv vet precis vilka cancerceller som bör angripas.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-02

Annons

– Man har hittat ett sätt att känna igen det som kan liknas vid den unika doften på en tumörcell, säger Ola Winqvist som är professor och överläkare i cellulär immunterapi vid Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset i Solna, till Sveriges Radio.

De två tidigare metoderna har antingen gått ut på att släppa "bromsen" på immunförsvaret för att ge det större spelrum, med risken för att även friska celler har angripits, eller att titta på tumörernas dna men då inte kunnat få en hundraprocentig träff.

– Det har varit svårt att göra det storskaligt. Det är svårare att titta på muterade proteiner än att göra det med dna, som har varit den tidigare metoden, säger Ola Winqvist.

Annons
Annons

Bot mot fler cancerformer

Det är framför alla njurcancer, cancer i urinblåsan och den svåraste formen av hudcancer, malignt melanom, som den nya metoden kan bli aktuell för. Men eftersom varje behandling är så unik uppkommer ett problem. Med dagens regler skulle ett nytt läkemedelstillstånd krävas för varje patient som behandlas.

– Ja, det skulle det bli, och det skulle i princip göra det helt omöjligt, säger Ola Winqvist.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-01-2 14:00 (7 år sen)

    Underbara nyhet. Men- i takt med utvecklingen bör väl regelverken förändras med detta ?
    Vi är sällsynt tröga i Sverige, tillsätter utredningar som ska vara klara om 2 år....enligt denna regeringens sätt att arbeta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.