Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Solkrämen får konkurrent i piller

Sand som fastnar på solkrämsinsmorda ryggar är snart ett minne blott. Framöver kan vi skydda oss mot solen med hjälp av piller istället för med solkrämer. I alla fall om forskare lyckas tillverka det ämne som fiskar producerar för att skydda sig mot solstrålar.
Annons

Även fiskar behöver skydda sig mot solens ultravioletta strålar. Forskare visste sedan tidigare att fiskarna för detta syfte tar hjälp av antioxidanten gadusol, men tills nyligen trodde man att fiskarna fick i sig ämnet via födan. Men nu har forskare vid Oregon University lyckats visa att zebrafiskar tillverkar ämnet själva, skriver Ny Teknik.

Annons
Annons

– Eftersom ämnet produceras av såväl fiskar och andra djur som fåglar är utsikterna stora för att det ska vara säkert för människor att få solskydd i form av ett piller, säger forskningsledaren Taifo Mahmud till Ny Teknik.

Dessutom har Mahmud och hans kollegor visat hur e-colibakterier och jäst kan producera ämnet. Förhoppningen är att rönen ska kunna leda till ett solskyddspiller. Men först måste forskarna studera hur ämnet tas upp av kroppen, hur det bryts ner och hur pass effektivt det är.

– I framtiden kan det mycket väl bli möjligt att producera det naturliga ämnet i stora volymer genom att använda jäst. Det skulle komma väl till pass, inte bara i piller, utan även i kosmetika och krämer, säger Taifo Mahmud.

Annons
Annons

Du har väl inte missat att Netdoktor arrangerar en chatt om hudcancer tisdagen den 19 maj? Ställ dina frågor om hudcancer till dermatologen John Paoli redan nu.

Skulle du vilja ta ett piller istället för att smörja in dig med solkräm? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.