Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Deltagare hoppas bli friska av läkemedelsprövningar

Framtidens cancerpatienter är beroende av att svårt sjuka deltar i kliniska studier för att testa nya läkemedel. Men nu visar svensk forskning att dessa personer kan ha svårt att förstå själva syftet med läkemedelsprövningarna.

Publicerad den: 2015-08-24

Annons

Den nya avhandlingen undersöker om cancerpatienter, som ställer upp och testar nya läkemedel, har förstått informationen de fått inför uppgiften. Resultatet visar att de flesta får tillräcklig information, samt att de varit nöjda med deltagandet i studien. Däremot fanns en liten grupp av patienter, de mest allvarligt sjuka, som hade svårare att förstå vad läkemedelsprövningen innebar.

Tove Godskesen, som disputerar med avhandlingen, menar att det hela är ett etiskt dilemma för klinisk forskning. Sannolikheten är ganska liten att patienter som deltar i en fas-1-studie, vilket betyder att ett nytt läkemedel testas på människor för första gången, har egennytta av deltagandet eftersom doserna är så låga.

”Griper efter varje halmstrå”

Tidigare forskning visar att många personer ändå väljer att delta i kliniska studier, samt att de ofta väljer riskfyllda och tuffa behandlingar – även om chansen för bot är liten. Tove Godskesens nya studier bekräftar detta, samt att patienten kan ha orealistiska förväntningar om bot samt en bristande förståelse av syftet bakom läkemedelsstudierna.

Annons
Annons

– Ett nytt läkemedel väcker självklart hopp om bot för en svårt sjuk patient. Det blir som att gripa efter varje halmstrå som finns och man är villig att utstå mycket för att få vara med i studien, säger Tove Godskesen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons