Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Orsaken till tarmcancer kan snart avslöjas

Inflammatoriska sjukdomar i tarmen som ulcerös kolit kan öka risken för cancer. Något som verkar bero på en särskild typ av celler som egentligen ska skydda tarmslemhinnan.

Publicerad den: 2014-12-22

Annons

De särskilda cellerna kallas för ILC, innate lymphoid cells, och ingår i kroppens medfödda immunförsvar. Celltypen har som uppgift att skydda tarmens slemhinna mot infektioner av olika slag.

Man har tidigare vetat att individer som länge haft inflammatoriska sjukdomar i tarmen, som exempelvis ulcerös kolit och Crohns sjukdom, oftare drabbas av tjocktarmscancer. Nu har forskare upptäckt att celltypen ILC verkar spela en nyckelroll i cancerutvecklingen. Något som uppmärksammats efter studier på möss.

Hypotesen är att inflammationen i tarmen förändrar funktionen hos ILC, och därför ska forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet börja att studera vävnadsprover från patienter med inflammerad tarm och utvecklad tarmcancer. Syftet är att undersöka om det finns olika genetiska varianter av ILC, samt se hur dessa samspelar med andra immunceller.

Annons
Annons

Förhoppningsvis leder studierna till nya behandlingar som kan förebygga cancer hos patienter med inflammatoriska sjukdomar i tarmen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.