Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Nytt test kan upptäcka prostatacancer tidigare

Ett nytt test för prostatacancer, visar sig i en ny studie från Karolinska institutet, vara bättre på att hitta farliga cancerformer än dagens diagnostik med PSA-prov. Det nya så kallade STHLM3-testet kan enligt forskarna upptäcka farlig cancer tidigare, samtidigt som det minskar antalet falsklarm och onödiga biopsier.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-11-11

Annons

PSA-prov länge omdebatterat

Årligen drabbas nästan 10 000 män av prostatacancer och 2 500 av dem dör. Det gör sjukdomen till en av Sveriges vanligaste cancerformer. För att diagnostisera prostatacancer använder man idag ett så kallat PSA-prov – ett test som länge varit omdebatterat då PSA inte kan skilja mellan farlig och ofarlig cancer.

– Det leder till att män som inte har cancer, eller som har en cancerform som inte behöver behandlas får onödig, plågsam och i vissa fall farlig vård. Dessutom missar PSA många farliga cancrar. Det har därför varit nödvändigt att försöka utveckla ett mer träffsäkert test som kan ersätta PSA, säger Henrik Grönberg, överläkare och professor i cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet, som lett den aktuella studien.

STHLM3 görs med ett blodprov

Det nya prostatacancertestet STHLM3 görs med ett blodprov där man analyserar en kombination av sex proteinmarkörer, över 200 genetiska markörer samt kliniska data (ålder, familjehistorik och tidigare vävnadsprov från prostatan).

Annons
Annons

Studien gjordes mellan 2012 och 2014 där STHLM3-testet jämfördes med PSA-diagnostik genom att deltagare testades med båda metoderna.

Minskat antal biopsier med STHLM3

58 818 män från Stockholm i åldrarna 50-69 år har deltagit i studien. Resultaten visar bland annat att det nya testet minskade antalet biopsier med 30 procent jämfört med PSA utan att riskera patientsäkerheten. STHLM3-testet hittade även farlig cancer hos män med låga PSA-värden, cancer som idag inte upptäcks.

Resultaten från studien presenteras i The Lancet Oncology. 

Henrik Grönberg räknar med att testet sa finnas tillgängligt på Karolinska Universitetslaboratoriet i mars 2016.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.