Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny operationsmetod vid tjocktarmscancer

Sedan mitten av april har 35 patienter befriats från tidiga tumörer i tjocktarmen på ett skonsamt icke-kirurgiskt sätt, som gör det möjligt för patienten att gå hem friskförklarad samma dag från Danderyds sjukhus.
Annons

Cancer i tjocktarmen är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige.

Under två år ska den framstående japanske specialisten Richard Ohya lära ut ESD, Endoskopisk Submukosal Dissektion, på Danderyds sjukhus. Syftet är att införa den tekniskt svåra metoden på ett säkert sätt. Metoden är minimalinvasiv och skonsam enligt ett pressmeddelande från Danderyds sjukhus.

– Metoden kan dock inte användas på alla tumörer i tjocktarmen, t ex då tumörer växt in i tarmens muskel, men på mindre och större ytliga cancrar och på förstadier till cancer är det ett mycket patientvänligt alternativ, säger biträdande överläkare Richard Marsk, kirurgen som bjöd in Richard Ohya till Danderyds sjukhus.

Annons
Annons

Den vanligaste behandlingen i Sverige har varit en operation där en del av tarmen tas bort endera genom öppen kirurgi eller titthålskirurgi. Det andra alternativet har varit att ta bort tumören i små bitar med hjälp av ett endoskop. Då undviker man visserligen kirurgi men det är svårare att bedöma om hela tumören är borttagen och hur djupt tumören växer.

– Med den nya metoden kan vi ta bort även stora ytliga förändringar i ett enda stycke vilket bland annat minskar risken för att tumören kommer tillbaka. Det sår som blir i tarmen läker själv på ett par veckor. Patienten kan äta som vanligt under läkningen.
Patienten är vaken under hela ingreppet och ingen bedövning behövs. Om allt förlöper väl får patienten gå hem samma dag.
Metoden har funnits i Japan sedan 2000-talet där den framför allt har använts för att ta bort tidiga tumörer i magsäck eller matstrupe, som är mer ovanliga tumörer hos oss i Sverige.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-06-23 23:11 (10 år sen)

    Jaha och hur upptäcker man sånt här så tidigt då?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.