Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ny behandling mot aggressiv barncancerform gav goda resultat

En ny behandling mot så kallad högriskneuroblastom, en mycket aggressiv cancerform som enbart drabbar små barn, torde öka överlevnaden och minskar biverkningarna. Det visar en studie publicerad i tidskriften The Lancet Oncology.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-03

Annons

Den aggressiva cancerformen Neuroblastom drabbar enbart små barn och uppstår från det sympatiska nervsystemet, men uppträder ofta även i binjurarnas inre del och i nervvävnaden utefter ryggraden. Varje år insjuknar omkring 20 svenska barn. Men en ny behandling ger hopp om barnens framtid.

– Det här är ett viktigt steg framåt för dessa svårt sjuka barn, säger Per Kogner, överläkare och professor i pediatrisk onkologi vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset, som lett den svenska delen av studien.

Behandlingen går ut på den nya läkemedelskombinationen busulfan-melphalan, vilken ges i höga doser följt av stamcellstransplantation. Resultatet av studien visade att överlevnaden för barnen med den nya behandlingen ökade från 38 procent till 50 procent. Samtidigt minskade risken för livshotande biverkningar från tio procent till fyra procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.