Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många cancerfall beror på otur

Du kan öka risken för cancer genom exempelvis rökning. Men det är snarare otur än ärftlighet och miljöfaktorer som orsakar flest fall av cancer, enligt en ny amerikansk studie.

Publicerad den: 2015-01-02

Annons

Undersökningen omfattar flera olika former av cancer i kroppen, men inte bröstcancer eller prostatacancer. I studien kunde forskarna se att närmare två tredjedelar av cancerformerna bottnade i slumpmässiga förändringar i en cancerdrivande gen.

 – Den här studien visar att du kan öka din risk att få cancer genom rökning eller andra dåliga livsstilsfaktorer, men många cancerformer beror huvudsakligen på otur, på så sätt att du får en mutation i en cancerdrivande gen, oberoende av livsstil och ärftliga faktorer, säger Bert Vogelstein, författare till studien och professor på det amerikanska universitetet Johns Hopkins, till AFP.

Det är därmed viktigt att arbeta fram nya metoder som kan identifiera cancer i ett tidigt skede, menar forskarna bakom upptäckten. Studien är publicerad i tidskriften Science.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-31 15:50 (9 år sen)

    Tror inte på otur vid cancer. Är dt någon som gör det?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.