Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Karolinska institutet blir del av nytt cancersamarbete

Cancer dödar flest människor runt om i världen och problemet väntas öka ytterligare i framtiden. För att kunna ta fram bättre behandling startar nu flera europeiska cancercentra ett intimt samarbete.
Annons

Inom två decennier beräknas antalet nya cancerpatienter ha ökat med 60 procent. Antalet patienter som avlider väntas också öka med 60 procent, samtidigt som patienter som lider av kronisk cancer tros öka chockartat med hela 300 procent, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

För att kunna hitta bättre individualiserade behandlingar krävs stora patientvolymer, vilket har skapat problem för Sverige och andra små länder. Nu har sex länder (förutom Karolinska institutet i Sverige ingår institutioner i Frankrike, Spanien, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland) gått samman för att hitta nya behandlingar mot cancer. Tanken är att dessa center ska dela på såväl patientdata som biologiskt vävnadsmaterial och mätmetoder, resultat och uppföljning.

– Målet är att vi i förväg ska kunna veta vilken behandling som passar till en viss typ av cancer. Vi ska kunna ge rätt terapi, vid rätt tidpunkt till rätt person och hoppas därmed på ett trendbrott för att kunna balansera det ökande cancerproblemet, säger Ulrik Ringborg, professor vid Karolinska institutet, i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.