Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Frågan om pojkar ska få HPV-vaccin utreds på nytt

Förutom livmoderhalscancer skyddar HPV-vaccinet även mot en rad andra cancerformer och frågan om även pojkar ska vaccineras är omdebatterad. Folkhälsomyndigheten utreder nu ifall män inte ska få samma möjlighet till vaccination, speciellt nu när kostnaderna inte längre är problemet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-15

Annons

Cirka 80 procent av alla sexuellt aktiva drabbas någon gång i livet av HPV-infektion. Ofta tar kroppens immunförsvar självt hand om infektionen men inte alltid. Studier har visat att HPV-vaccin, utöver livmoderhalscancer och kondylom, även ger bra skydd mot penis-, anal-, huvud- och halscancer. Något som gör att det är ojämlikt att män inte får samma möjlighet som kvinnor att skydda sig mot cancer. Det skriver Katarina Johansson, Nätverket mot cancer, och professor Tina Dalianis i en debattartikel i Svenska Dagbladet. De menar även att det inte längre går att skylla på höga vaccinationskostnader, bland annat då tre doser har bantats ned till två.

Under det nordiska vaccinmötet på Island avslöjades fel i beräkningarna av ”lönsamheten” i att vaccinera pojkar då myndigheterna endast räknar på heterosexuella kontakter. Artikelförfattarna skriver att rådande modeller för hälsoekonomi ger en skev bild av situationen för vilka som bör vaccineras – ”Signalerar detta jämlikhet i Sverige år 2016?”

Under samma vaccinmöte pekade en av de främsta forskarna inom HPV på att om man vaccinerar både pojkar och flickor med en täckningsgrad på 70 procent har vi möjlighet att utrota HPV. En svensk modelleringsstudie bekräftar detta och visar på betydligt snabbare utslagning av HPV 16 och 18, vilka står bakom upp till 70 procent av cancerfallen, om båda könen vaccineras. Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström har gjort uttalande om att han är positivt inställd till HPV-vaccination för pojkar och frågan utreds nu av Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

Läs även:

Professor: Ingen tvekan om att pojkar ska ingå i det allmänna programmet av HPV-vaccination

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons