Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Fler blodgivare genom global kampanj

För att få fler att ge blod går blodcentralerna i Sverige samman med blodorganisationer i 20 andra länder. Kampanjen Missing Type inleds bland annat med att bokstäverna A, B och O tas bort från skyltar och logotyper runt om i världen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-17

Annons

– Blodtransfusioner räddar liv och förbättrar hälsan för miljoner människor i världen. Det är livsviktigt att vi har många blodgivare. Oavsett om det handlar om cancerbehandling, blodsjukdomar, olyckor, operationer eller förlossningar så är blodtransfusioner en nödvändig del i den moderna sjukvården, säger Ulrika Ljung, ordförande för Blodkommunikation Sverige.

Antalet blodgivare har minskat med nära en tredjedel de senaste tio åren i 18 av de länder som deltar i kampanjen. I fjol fanns det 340 506 registrerade blodgivare i Sverige, vilket kan jämföras med 411 622 tio år tidigare. Det skriver Läkartidningen.

Globalt för första gången

Som en del i kampanjen Missing Type, som inleddes i veckan, ströks bokstäverna A, B och O från skyltar, logotyper och namn på kända platser runt om i världen. Detta för att påminna om att just dessa blodgrupper behövs i blodbanken.

Annons
Annons

Kampanjen Missing Type skapades av NHS Blood and Transplant i England och norra Wales förra året och genomförs i år globalt för första gången. I år medverkar England, USA, Australien, Sverige, Kanada, Irland, Skottland, Wales, Belgien, Nederländerna, Schweiz, Tyskland, Litauen, Japan, Brasilien, Sydafrika, Hong Kong, Sydkorea, Singapore, Nya Zeeland och Nepal.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons