En gen bidrar till flera allvarliga sjukdomar
- Eftersom vi nu lever längre och har ändrat vår kost radikalt – den moderna kosten i västvärlden innehåller ett drastiskt överskott av omega-6 – så kan det som tidigare varit en fördel ha vänts emot oss och blivit en ökad risk för många sjukdomar, säger Gang Pan vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet och en av artikelns medförfattare.
Det handlar om genetiska skillnader i FADS1 - en gen som avgör vår förmåga att tillverka fleromättade fetter som omega-3 och omega-6. Dessa fetter torde ha stor betydelse för utvecklingen av till exempel flera cancerformer, rubbningar i ämnesomsättningen och inflammatoriska sjukdomar.
- Fleromättade fetter är inblandade i förvånansvärt många processer och förhoppningen är att de nya kunskaperna ska göra det möjligt att behandla några av dessa sjukdomar på ett riktat sätt, säger Claes Wadelius, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet och ansvarig för studien.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu