Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Styrketräning på gym i kampen mot cancer

Just nu pågår ett forskningsprojekt där 600 svenska cancerpatienter testar hur fysisk träning på gym påverkar deras cancersjukdom. Efter ett halvår ska patienterna följas upp under tio års tid för att bland annat se om risken för återfall i cancer minskar.
Annons

Det vetenskapliga forskningsprojektet leds från Uppsala universitet där 600 svenska cancerpatienter som alla har bröstcancer, prostatacancer eller tarmcancer, testar hur träning på gym påverkar deras sjukdom. Det rapporterar Sveriges Radio.

Projektet syftar till att ta reda på om fysisk träning påverkar cancersjukdomen och efter ett halvår ska patienterna följas upp under tio års tid för att se om risken för återfall minskat, om den mentala och fysiska styrkan ökat och om den trötthet, fatique, patienten ofta drabbas av har försvunnit.

”Blev starkare och fick bättre kondition”

Alla patienter som deltar i projektet får ett individuellt träningsschema som kan anpassas efter dagsformen.

Annons
Annons

Sveriges Radio har intervjuat en av deltagarna i projektet, Ann, som nyligen drabbats av tarmcancer. Ann säger till radion att hon märkt att hon orkar mera sedan hon började på gymmet. Radion har också intervjuat en av träningscoacherna, Ingrid Demmelmaier, som säger att hon märkt av att deltagarna blivit starkare och fått bättre kondition.

”Träning bra behandlingsform för sjuka”

Det är professor Karin Nordin vid Uppsala universitet som leder forskningsprojektet.

– Många av patienterna har aldrig tränat förut, men nu känner de att de själva har möjlighet att påverka sin sjukdom, berättar hon. Det är något friskt och positivt och de får något annat att tänka på, säger Karin Nordin till Sveriges Radio.

Forskningssköterskan Birgitta Johansson, som också ingår i projektet, tycker att träning ska bli en behandlingsform för fler människor som är sjuka.

Annons
Annons

– Först hoppas vi att lära oss mer om betydelsen av fysisk aktivitet under behandling mot cancer, och samtidigt också hur det här skulle kunna fungera i klinisk verksamhet. Så om det visar positiva effekter så hoppas vi att det ska kunna omsättas i praktiken senare så att så många som möjligt ska få tillgång till fysisk aktivitet, säger Birgitta Johansson till Sveriges Radio.

Fysisk träning kan fungera bra som behandling för flera andra sjukdomar som till exempel astma och demens. Det menar forskare från Köpenhamns universitet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-01-9 09:46 (8 år sen)

    Jag skulle också vilja delta i sådan studie o få insividuellt program.

  • Avatar 2016-01-9 09:46 (8 år sen)

    Jag skulle också vilja delta i sådan studie o få insividuellt program.

  • Avatar 2016-01-9 09:05 (8 år sen)

    Jag skulle också vilja delta i sådan studie o få insividuellt program.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.